GÜRHAN ADANA
Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, çiftçileri sebze ve meyve ilaçlamasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. Aranmaz, bilinçli ilaçlamanın hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine ciddi katkıları bulunduğunu kaydetti.
Çiftçilerin, ürünlerine verdikleri ilaçların yazılı olduğu Üretim Kayıt Defteri tutmaları ve gereksiz ilaç kullanmamaları gerektiğini anlatan Aranmaz, bu konuların bu alanda önemli mesafeler kat etmek için gerekli olduğunun altını çizdi. Bugünlerde tarımsal ilaçlamanın başladığını ifade eden Aranmaz, ‘Tarım Müdürlüklerinden ya da reçete yazma yetki belgesi olan ziraat mühendislerinden alacakları reçetelerle temin edecekleri ilaçları kullanmalılar.
Bu ilaçları Üretim Kayıt Defteri’ne tarihiyle birlikte not etmeliler. Böylece meyve bahçesinde ya da tarlasında kullandığı ilaçlar kayıt altına alınmış olacak’ dedi.
ÜRÜNLERE SIKI DENETİM
Sebze ve meyvelerde çiçeklenme döneminden hasada değin ilaçlama yapılırken gelişigüzel ilaçlamadan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Aranmaz, tarlalardan alınan numunelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Bursa Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda analizlerinin yaptırıldığını söyledi.
Analizlerde tavsiye dışı ilaçların kullanıldığının anlaşılması üzerine cezai işlem uygulandığını belirten Aranmaz, sadece tarlalardan değil, market ve hallerden de numuneler alındığını söyledi.
YASAL İŞLEM…
Son olarak İstanbul Bayrampaşa Sebze ve Meyve Hali’nden alınan biber numunelerinde ilaç kalıntısı bulunduğunu ve bu ürünü yetiştirip tüccara satan çiftçinin belirlenerek gerekli yasal işlemin yapıldığını ifade etti. Çiftçilerin ilaçlama zamanlarını dikkatlice takip etmelerini isteyen Aranmaz, gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.
Aranmaz, ‘Bir böcek görüp ilaçlama yapmamalı. Bu bilinçsiz yaklaşım ilaçlama maliyetlerini arttırırken, insan sağlığına tehdit oluşturuyor. Bilinçsiz ilaçlamanın hiç kimseye bir yararı dokunmuyor’ dedi.