Tarım arazilerinde büyük zarar

Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de önceki gün sabah saatlerinde yaşanan dolu yağışı sonrası yapılan incelemelerde, her iki ilçede toplam 94 bin dönüm arazide zarar oluştuğu ortaya çıktı.

Tarım arazilerinde büyük zarar

SEZGİN EREN – AYHAN FİDAN

Her iki ilçede toplam bin 350 çiftçinin mağdur olduğu belirtiliyor. Zararın 220 milyon liranın üzerinde hasara yol açtığı ifade edilirken, çiftçi destek bekliyor.

Vali İzzettin Küçük, Ziraat Odaları’nın başkanları, TARSİM yetkilileri dün hasar yaşanan arazilerde incelemelerde bulundu. Mustafakemalpaşa’da 76 bin, Karacabey’de ise 18 bin dönüm arazideki ürünlerin zarar gördüğünü belirten Vali İzzettin Küçük, hasar tespit çalışmalarını tamamlayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdiklerini bildirdi. 

Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de önceki gün sabah erken saatlerde başlayan ve yarım saat sürdüğü ifade edilen dolu yağışının ardından başlatılan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yapılan incelemelerin ardından dolu nedeniyle her iki ilçede oluşan zararın boyutları da ortaya çıktı.

Mustafakemalpaşa’da 200 milyon liralık zarar oluştuğu belirtilirken, Karacabey’deki zararın ise 27 milyon lirayı bulduğu ifade edildi. Mustafakemalpaşa’da 26 bin 600 dönüm domates, 17 bin 800 dönüm biber, 9 bin 600 dönüm kavun, 9 bin 100 dönüm karpuz, 11 bin 800 dönüm mısır, 500 dönüm şeftali, bin 100 dönüm armut ve 100 dönüm elmanın zarar gördüğü belirtiliyor.

BİN 350 ÇİFTÇİ MAĞDUR…

Bölgede zarar tespit çalışmaları tamamlanırken, Vali İzzettin Küçük Mustafakemalpaşa’ya bağlı Yeşilova Mahallesi’nde çiftçilerle bir araya geldi. Vali İzzettin Küçük doludan zarar gören arazilerde incelemelerde bulunup mağdur olan çiftçileri dinledi. Vali İzzettin Küçük, sağanak ve dolu nedeniyle Mustafakemalpaşa’da 76 bin, Karacabey’de ise 18 bin dönüm arazideki tarım ürünlerinin zarar gördüğünü bildirdi. Bursa’da özellikle Mustafakemalpaşa ile Karacabey ilçelerinde dolunun etkisini gösterdiğini vurgulayan Vali İzzettin Küçük, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerini hemen bölgeye gönderdiklerini belirtti. Vali İzzettin Küçük, bölgedeki tarım ürünlerinde ciddi zararın olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

‘İki ilçedeki yaklaşık bin 350 çiftçimiz mağdur oldu. Bu arazilerde domates, biber, kavun, karpuz ve kabak gibi ürünler ekiliydi. Hasar tespit çalışmalarını kısa sürede tamamlayıp Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdik. Hasar, toplam varlığın yüzde 40’ını aştığı zaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın alacağı kararla çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi söz konusu. Çiftçilerimize geçmiş olsun.’

500 ÇİFTÇİDEN HASAR İHBARI…

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Ceylan ile TARSİM yetkililerinin de katıldığı toplantıda çiftçiler, TARSİM sigortasından tam olarak faydalanamadıklarını ifade ettiler. Şu ana kadar 500 çiftçiden hasar ihbarı aldıklarını belirten TARSİM yetkilileri, ekspertiz çalışmalarını süratle tamamlayıp sonuçlandırmayı planladıklarını kaydettiler.

ZİRAAT ODALARINDAN ÇİFTÇİYE DESTEK

Bölgede yaşanan afetin ardından İnegöl, Gemlik, Nilüfer, Osmangazi, Orhaneli, Karacabey, Keles, Mudanya ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanları da dün Mustafakemalpaşa’da dolu zararının yaşandığı bölgeye giderek, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi yönünde süreci takip edeceklerini söylediler.

BAŞVURULAR 10 GÜN İÇİNDE…

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı da, iki ilçede hasadına başlanacak ürünlerde büyük hasar yaşandığını söyledi. Karacabey ile Mustafakemalpaşa ovalarında görülen ve tarım ürünlerinde büyük hasara yol açan dolu yağışının sebze meyve fiyatlarını arttırabileceğini söyleyen Matlı, kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları Havuzu’ndan mahsulünü sigorta ettirenlerin 10 gün içinde başvurmaları gerektiğini de hatırlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X