Dilek Atlı
Gramafonlar, eski radyolar, plaklar, kaset çalarlar, müzik dolapları… Bir döneme derin izler bırakan birbirinden değerli nostaljik parçalar… Ne zaman görsek, dokunsak; ne zaman sesleri kulaklara çalınsa zaman içinde gülümseten bir yolculuğa çıkaran 20. yüzyılın toz kokulu simgeleri, usta ellerde yeniden hayata katılıyor.
Bursa’da 35 yıldır eski radyoları, pikap çalarları tamir eden, gramafon üretimi yapan biri var. Ahmet Ali Şağın, Yeşil Caddesi’ndeki üç katlı dükkânında antika elektronik cihazlar tamiri yapıyor. Eski gramafonları onardığı gibi imal de ediyor.
Eskiyi elden geçirerek yeniden yaşama kazandıran, dün ile bugün arasında köprü kuran Şağın, İstanbul’dan Kıbrıs’a birçok nostaljik cihazı onararak mütevazı dükkânında yüzleri güldürüyor.
Öyle ki, yeniden kullanımını sağladığı nostaljik cihazların sahiplerine bu aletlerle ilgili hikâyelerini paylaşmalarını istiyor ve bir deftere kaydediyor. Bu deftere eski radyosunun ya da pikap çalarının hikâyesini paylaşanlar, tarihin ruhunu yaşatmanın ortak sevinciyle Şağın’ın yanından ayrılıyor.
Şağın, bu antika cihazların öneminiyse şu sözlerle anlatıyor: ‘Hâlâ insanlar bu nostaljik simgelere ihtiyaç duyuyor çünkü; tarihe açılan birer tünel gibiler. Düşünün ki bu radyolardan kimlerin kimlerin sesi kulaklarımıza değdi. Ulu önder Atatürk’ün nutukları, Müzeyyen Senar’ın, Zeki Müren’in şarkıları… Eski radyolar birer tarih parçası olarak değerliler. Şekil olarak da daha zarif ve sevimliler ayrıca. Kaliteli malzemelerle ağaçtan yapılmış birer tasarım harikası hepsi. Dolayısıyla her dönem birçok kişi tarafından ilgi görmeyi sürdürüyorlar.’
YENİDEN SALONLARA…
Uzun yıllar boyunca Çarşamba semtindeki dükkânında onarım yapan Ahmet Ali Şağın, bir yıl önce Yeşil Caddesi’ndeki üç katlı binaya taşındı. Usta, her bir katı eski radyo, müzik kutuları, plaklar, kasetler, pikap çalarlar, kaset çalarlar ve gramafonlarla dolu olan binada satış ve onarım işlerini sürdürüyor. ‘Nostaljik Elektronik’ adını verdiği dükkânında Bursa’nın eski ve yeni arasındaki köprülerinden birini oluşturan Şağın, 1983 yılından beri bifiil nostaljik cihaz alım-satım ve tamiri yaptığını belirterek, ‘Bir zamanlar salonlarımızın en nadide yerlerini dolduran bu radyolar, gramafonlar, pikap çalarlar ve müzik dolapları, şimdi birer tarih oldular. Hepsi hurdalıklarda, çatı aralarında, bodrum katlarında çürümeye bırakıldılar. Biz, bunları onarıp eski günlerine kavuşturuyoruz’ diye konuşuyor.
Antika cihazların, birer birer hurdalıklardan çıkıp yeniden ait oldukları yere, salonlara dönüş yaptıkları için çok mutlu olduğunu söyleyen Şağın, çocuk yaşta Yahudi bir ustanın yanında çırak olarak bu işe başladığını anlatıyor. Daha sonra Almanya’da giderek Grundig firmasında çalışmaya başlayan Şağın, Bursa’ya döndüğü 1983 yılından bugüne çürümeye yüz tutmuş nostaljik cihazları hayata kazandırıyor.
SERGİLER AÇIYOR…
İstanbul’dan Kıbrıs’a birçok cihaz sahibinin kendisini arayıp bulduğunu ve en tamir edilemez parçaları bile tamir ettiğini söyleyen Şağın, ‘Tamir ücretleri elbette modele ve soruna göre farklılık gösteriyor. Genelde 100-150 tl arasında tamir ücreti çıkıyor’ diye ifade ediyor.
‘Bana boş bir kutu getir, sana radyo olarak geri vereyim’ diyecek kadar işini ustalıkla yapan Şağın, gramafon yapımında da oldukça iddialı.
Şağın’ın 1930’lardan 1980’lere farklı ülke yapımı radyoları sattığı dükkânında en çok satış Sevgililer Günü’nde gerçekleşmiş. Birçok el yapımı gramafon siparişi alan usta, kendi imalatı gramafonları 600 tl’ye sattığını söylüyor. Eski radyo ve pikap çalarları satın aldığını da sözlerine ekleyen Şağın, Amerikan yapımı ve Avrupa yapımı nostaljik radyoları çalışır hale getirdikten sonra 1000 ila 1500 tl arasında değişen fiyatlarla satışa sunduğunu belirtiyor.
Her ayın üçüncü pazarı Agora Çarsısı’ndaki Nilüfer Antika Pazarı’nda yer aldığını da sözlerine ekleyen Şağın, ‘2010 yılından beri AVM’lerde sergilerimiz oluyor. Büyük ilgi görüyoruz. Aile yadigârı radyoları gören yaşlılar hatıralarını anımsayıp duygusal anlar yaşıyorlar. Bugünlerdeyse 15 Mart’ta Anatolium AVM’nin yemek katında gerçekleşecek sergi için gün sayıyoruz’ diyor.