Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Bursa UNESCO Derneği’nin birlikte gerçekleştirdiği, BUSİAD Kültür Söyleşileri’nde “Göbeklitepe’nin Bilinmeyen Yaşamı” konuşuldu.
Uzman Antropolog ve Tarihçi Dr. Levent Sevik, sunumunda Göbeklitepe’nin ne olduğunu, kimler tarafından, ne amaçla ve nasıl yapıldığını anlattı.
İlk olarak Göbeklitepe’nin ne olduğuna açıklık getiren Dr. Sevik, bölgenin bir ibadet alanı olmasa bile kesinlikle kutsal bir alan olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“İnsanların, bu alana atfettiği değerden dolayı kutsal bir alan. Şamanik bir kültün olduğu gerçektir. Dünyanın en eski kutsal alanı. İnsan eliyle oluşturulmuş göbeğe benzeyen bir yapıdan dolayı Alman Arkeolog Klaus Schmidt tarafından bölgeye Göbeklitepe ismi verilmiş.”
Göbeklitepe’nin yaklaşık 12 bin yıl önce avcı toplayıcı insanlar tarafından yapıldığını kaydeden Sevik, en büyük şaşkınlığın burada olduğunu söyledi.
Sevik, yerleşik hayata geçmemiş, hayvanların evcilleştirilmediği ve tarım yapılmayan bir dönemde, neredeyse sadece bir kaç av aleti dışında alet kullanamayan insanların, böylesine önemli bir anıtsal alanı inşa etmesinin tüm dünyada şaşkınlığa neden olduğunu kaydetti.
Sevik, 25-30 kişilik gruplar halinde yaşayan avcı toplayıcılardan en az 500 kadarının bu alanda işbirliği yapmış olması gerektiğini kaydederek, “Düşünün ki sadece ağaç ve ağaçlardan elde ettiğiniz iplerle tonlarca ağırlıktaki anıtsal taşları taşıyıp işliyorsunuz. Ve bunu yaparken de arkada sizi besleyen bir başka grup olacak. Hem de yerleşik düzene geçilmemişken” dedi.
Önceden bir mühendislik bilgisine sahip olunduğunun açık olduğunu ifade eden Sevik, ilkel komün halinde yaşayan toplulukların bunu hiyerarşik bir yapı olmadan gerçekleştirmelerinin güç olduğunu kaydetti.