Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Özyıldırım, 40 alt birimde 100 civarında özel güvenlik personelinin görev yaptığına dikkat çekerek, “Ancak çarşıda gece dükkanlar kapandıktan sonra hurda toplayan kişiler dolaşmaya başlıyor. Hanların temizliği ve güvenliğini sağlayan arkadaşlar 3 binden fazla esnafın bulunduğu bölgede her noktayı kontrol edemiyor. Bu çarşılarda özel güvenlik ile birlikte devletin resmi güvenliğinin de arttırılmasını talep ediyoruz. Kameralı takip sistemi için de belediyenin desteğine ihtiyacımız var” dedi.
“Hırsızlık yapmak isterken, tarihi çarşıyı yaktı” haberini okumak için tıklayın
Tuzpazarı’nda hırsızlık için gelen bir şahsın tezgahlardaki sentetik ipleri parçalamak için çakmak kullanmasından sonra başlayan yangına itfaiyenin müdahalede de Cumhuriyet Caddesi kullanılamadığı için gecikti. Çarşı içerisindeki yangın vanaları ve su depolarının durumunun yeniden gözden geçirilmesini ve acil durumlar için tedbir alınmasını isteyen esnaf, böyle bir yangının gündüz saatlerinde çıkmasını onbinlerce kişinin dolaştığı çarşı için panik ve izdihama yol açacağına dikkat çektiler. Birçok işyerinde çabuk yanan petrol türevi ürünler bulunması sebebiyle 1958 yılındaki tarihi çarşı yangını gibi büyük bir kaybın kaçınılmaz olabileceğini düşünen esnaf yerel yöneticilerin bu konuda tedbir almalarını bekliyor.
Çarşı dernekleri de otopark meselesi başta olmak üzere yerel yönetimlerin Kapalıçarşı esnafının meseleleri ile daha yakından ve ciddiyetle ilgilenmelerini istiyorlar. Restorasyonlarla birlikte birçok mekan büyük harcamalarla yenilenirken bunların korunması konusunda da tedbirlerin gözden geçirilmesi bekleniyor