Yeşil alanı ölçümleyen ve suyu otomatik olarak yönlendiren cihaz, aynı zamanda bitkilerin eşit biçimde, istenilen miktar ve basınçta sulanmasını sağlıyor.
Tankerli Park ve Bahçeler Otomatik Sulama Sistemi “T-boss” ismi verilen cihaz, sulama yapılan lokasyonlara ne kadar su verildiği, hangi tankerin ne kadar su aldığı ve nereleri suladığına dair bilgilere ulaşma ve bunların istatistiklerini tutma imkanı da sunuyor.
Kul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, park, bahçe ve refüjlerdeki bitkilerin genelde tankerle hareket eden bir kişinin çalışmasıyla sulandığını, bunun tehlikeli bir çalışma şekli olduğunu söyledi.
Tankerin sulama sırasında yanındaki kişinin hareketlerine entegre olarak yavaş hareket ettiğini ve kazalara neden olduğunu vurgulayan Kul, “Özellikle sıcak havalarda, bir kişinin elinde hortumla saatlerce tankerin yanında yürümesi, kişinin sağlığı açısından hiç uygun değil.” dedi.
“Cihaz, tankerin önüne takılıyor”
Tehlikeli ve kazalara sebep olan zor çalışma koşullarından yola çıkarak bu işlemi kolaylaştıracak bir cihaz geliştirdiklerini belirten Kul, şöyle devam etti:
“Elle sulamada tankerin yanındaki operatörün suyu her zaman eşit oranda tutabilme şansı yok. Ayrıca refüj sulaması esnasında su, yola taştığında trafik kazası riski de artıyor. Cihaz, tankerin önüne takılıyor. Kamera ve aydınlatma aracılığıyla sulanacak yeşil alanı ölçüyor ve bu alana gelecek şekilde ağızlığı yönlendirerek bölgeyi suluyor. Cihaz sayesinde, suyu yola taşırmadan refüj sulaması yapılabiliyor. Yürüyen kişinin hızıyla ilgili sorun ortadan kalktığı için de tanker, daha hızlı sulama gerçekleşiyor.”
“Damla sulama da yapacak bir mekanizma”
Kul, cihaz sayesinde iş güvenliği ve sağlığına uygun bir sulama sistemini hayata geçirdiklerini ve bunun için patent başvurusu yaptığını aktardı.
Yaklaşık bir yıllık çalışmanın ardından bu ürünün ortaya çıktığını anlatan Kul, “İlk olarak prototip çalışmaları, daha sonra uzunca bir süre de saha çalışmaları yaptık. Özellikle bu yaz başından itibaren operatörlerle testler gerçekleştirdik. Kullanıcıların, tanker firmalarının da taleplerini dikkate alarak ürün üzerinde değişikler yaptık.” diye konuştu.
Kul, şunları kaydetti:
“Operatör, istediğinde bir endüstriyel kumanda çubuğu ile istediği bölgeye, istenilen basınçta ve miktarda suyu transfer edebiliyor. Kumandasız kullanıldığında otomatik sulama, bilgisayar ve kamera sistemiyle gerçekleşiyor. Aynı zamanda sistemde, sulama yapılan lokasyonlara ne kadar su verildiğini merkezden izleme opsiyonu var. Hangi tankerin ne kadar su aldığı, hangi kuyudan aldığı ve nereleri suladığına dair bilgilere ulaşmak ve bunun istatistiklerini tutmak da mümkün. Özellikle yaz aylarında sulamanın 3 gün üst üste yapılamaması durumunda çiçekler, bitkiler solmaya başlıyor ve kuruyor. Bu yüzden sulama işleminin düzenli ve belirli miktarda olması gerekiyor. Çiçekler, ağaçlara göre daha hassas olduğundan ayrı bir dikkat gerekiyor. Bu kriterleri de dikkate alarak damla sulama yapacak bir mekanizma da geliştirdik. Hem mekanik hem elektronik birimleriyle tekil bu ürün için Türk Standartları Enstitüsüne başvurularımız devam ediyor. Sahadan da güzel geri beslemeler alıyoruz.”