Sütte yıllık artış yüzde 30’a dayandı.Rapor’da, martta tüketici fiyatlarının yüzde 0,99 arttığı, yıllık enflasyonun ise 0,03 puan azalarak yüzde 10,23’e gerilediği anımsatıldı.
Yıllık enflasyonun temel mal ve hizmet gruplarında gerilediği, gıda ve enerjide yükseldiği dile getirilen raporda, ”Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte işlenmiş gıda fiyatları etkili olurken, enerji enflasyonundaki artışta büyük ölçüde baz etkileri öne çıkmıştır.
Temel mal grubu enflasyonunda alt gruplar geneline yayılan bir yavaşlama gözlenirken, hizmet enflasyonundaki düşüş görece sınırlı olmuştur. Bu gelişmelerle çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri bir miktar gerilese de yüksek seviyelerini korumuştur” denildi.
ŞEKERDE BELİRGİN ARTIŞ
Yıllık enflasyonu yüzde 6,31’e gerileyen işlenmemiş gıda grubunda taze meyve-sebze fiyatlarının ılımlı seyrettiği kaydedilen raporda, diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı et kaynaklı yüksek bir fiyat artışı gözlendiği vurgulandı.
Raporda, şu ifadelere yer verildi: ”Kırmızı et fiyatlarında mart ayındaki yükselişle (yüzde 5,12) birlikte ilk 3 aydaki birikimli artış yüzde 8,05 olmuştur. Süt fiyatlarındaki artışın devam etmesiyle bu üründe yıllık enflasyon yüzde 30’a yaklaşmıştır.
Öte yandan, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 14,42’ye ulaşmıştır. Peynir ve diğer süt ürünleri ile ocak ayında ÖTV düzenlemesine gidilen alkolsüz içecekler grubunda yüksek fiyat artışları (sırasıyla yüzde 2,51 ve yüzde 1,46) sürmüştür.
Ayrıca bu dönemde şeker fiyatlarında kaydedilen belirgin artış (yüzde 5,49) dikkat çekmiştir. Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve-sebze dışı gıda yıllık enflasyonu yüzde 12,96’ya ulaşmıştır.”
MALİYET BASKISI GÜÇLÜ
Raporda, yurt içi üretici fiyatlarının mart ayında yüzde 1,54 arttığı, yıllık enflasyonun 0,57 puan yükselerek yüzde 14,28’e ulaştığı anımsatıldı. Raporda, ”Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskıları bir önceki aya kıyasla artarak güçlü seyrini korumuştur” denildi.