Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ilişkin “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” verilerini açıkladı.
Buna göre, toplanan inek sütü miktarı, Aralık 2015’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artarak 726 bin 48 ton oldu. Söz konusu ayda ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 129 bin 421 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 artış kaydetti.
İnek peyniri üretimi yüzde 0,8 artarak 50 bin 632 ton oldu. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise yüzde 189 artarak 336 tona çıktı.
Yoğurt üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,8 artış göstererek 88 bin 831 tona ulaştı. Bu dönemde ayran üretimi ise yüzde 6,7 yükselerek 51 bin 844 ton oldu.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise 2015 Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da 2015 Aralık’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6 artış kaydetti.