Susurluk Şeker Fabrikası yeniden faaliyette

Susurluk Şeker Fabrikası 3 yıl aradan sonra tekrar faaliyete geçti. Bursa ve Balıkesir’deki 85 köyde bin 335 çiftçiyle sözleşme yapılırken, fabrikada bu yıl 506 bin ton pancar işleneceği bildirildi.

Susurluk Şeker Fabrikası yeniden faaliyette

AYHAN FİDAN

Türkiye Şeker Fabrikaları bünyesindeki en büyük iki tesisten biri olan Susurluk Şeker Fabrikası, üç yıl aradan sonra törenle tekrar faaliyete geçti. Törene TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve AK Parti Balıkesir Milletvekilli Sema Kırcı, Balıkesir Milletvekilleri Mahmut Poyrazlı ve Kasım Bostan, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem, Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, Susurluk Belediye Başkanı Hüseyin Hızlıoğlu, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan’ın yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

ÇİFTÇİYE 70 MİLYON TL…

Susurluk Şeker Fabrikası Müdürü Hakan Çelik, 2010 yılından 2017 yılına gelene kadar en son 2014 yılında fabrikanın şeker üretimi gerçekleştirdiğini ve sonrasında atıl durumda kaldığını belirtti. Çelik, “2 ilin sınırları içerisinde 8 ilçede 5 bölgede 85 köyde bin 335 çiftçiyle sözleşme yapıldı. 35 bin 240 dönüme ekilen pancardan 380 bin ton pancar elde edilecek. Çiftçiler, bu yıl ortalama 1 dönümde 10 bin 800 kilogram pancar el edecekler. En yüksek pancar verimi de fabrikamıza ait olacak. Fabrikamızda bu yıl 506 bin ton pancar işlenecek. Bu pancarın işlenmesi sonucu tahmini olarak 58 bin 400 ton kristal şeker, 30 bin 260 ton melas ve 140 bin ton yaş küspe elde edilmesini bekliyoruz. Bu üç üretimin tahmini parasal değeri 180 milyon olacak. Fabrikamıza ürünlerini teslim edecek çiftçilerimize ise ürün bedeli olarak 70 milyon lira ödenecek” dedi.

Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altunkalem ise, Susurluk Şeker Fabrikası’nın Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale çiftçisi olduğu kadar, bölge esnafı ve hayvan yetiştiricileri için de büyük önemi bulunduğunu ifade etti.

BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ…

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Balıkesir Milletvekilli Sema Kırcı ise, “Hep beraber el ele verdik ve bugün güzel bir açılış yapıyoruz. Biz her alanda milletimizle ve devletimizle böyle el ele verdiğimizde aşamayacağımız engel yoktur. Şeker fabrikası sadece Susurluk için değil, tüm bölge için çok önemli bir kaynak olacak ve istihdam sağlayacak. Tarımın yanı sıra hayvancılığa da çok önemli girdileri var. Biz kapasitesini 350 bin olarak ön görmüştük ama daha da artacak” dedi.

Susurluk Şeker Fabrikası’nın, Türkiye ekonomisine büyük katkılarda bulunmuş ve Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlamış fabrikalardan biri olduğunu ifade eden Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı da, “Olması gerekeni, üretimde olup kar elde edip, üreticimizi, çiftçimizi ve bölge halkını mutlu ederek yoluna devam etmesi. Bugün ve bundan sonraki yıllarda üretimimiz artarak devam edecek. Susurluk Şeker Fabrikası eski günlerde olduğu gibi güzel yerini, hem Balıkesir’de hem de Türkiye’de almış olacak” ifadelerini kullandı.

KARACABEY’DE 14 BİN DÖNÜM ŞEKER PANCARI EKİLDİ…

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da, “Atıl vaziyette duran milli bir servet. Bölge çiftçimiz açısından şeker pancarının üretim planlaması çok önemliydi. Sadece Karacabeyimizde 14 bin dönüm şeker pancarı ekildi. Bu şeker pancarı ekilmediğinde, yerine domates veya  yazlık ürünler ekilecek. Şeker pancarı aynı zamanda nakliye, işçilik, bununla birlikte hayvancılığı desteklemesi manasında çok önemli bir ürün. Çok ciddi katma değer sağlıyor. Sevindirici bir haber de, bu yıl ilk defa nişasta bazlı şeker kotalarının arttırılmaması. Bunu sürekli gündemimize taşımalıyız. İnsanların, vatandaşların sağlığı açısından şeker pancarından üretilen şekerin tüketilmesi konusunda gayret göstermemiz lazım” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X