‘Sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde…’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, halihazırdaki çatışmaların durdurulması anlaşmasının yanı sıra Birleşmiş Milletler’in (BM) Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD’nin, Suriye’nin parçalara bölünmesini de iç

‘Sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde…’

Kerry, ABD Senatosu Tahsisatlar Komitesinin dış operasyonlarla ilgili alt komitesinde bakanlığın 2017 yılı bütçesine ilişkin oturumuna katıldı. Kerry, oturumda senatörlerin sorularını da yanıtladı.

Libya’nın “başarısız devlet” olduğuna yönelik bir soru üzerine Kerry, “değil ama başarısız olmaya yakın” dedi.

“Son aylarda Trablus’ta bir hükümeti bir araya getirmek için gerçekten çok çabalıyoruz” ifadesini kullanan Kerry, geçen haftalarda ulusal mutabakat hükümetinde başbakanın ve hükümetin belirlendiğini ancak bazılarının buna karşı çıktığını hatırlattı. Kerry, “Eğer bir anlaşmaya varamazlarsa, evet, başarısız bir devlet olacak” yorumunu yaptı.

Libya’nın başarısızlığının kendilerine bir maliyeti olmayacağını savunan Kerry, Libya’nın varlıklı bir ülke olduğuna işaret etti.

Kerry, Yemen’in ise şu anda “başarısız olmuş bir ülkenin daha da ötesinde” bulunduğunu kaydetti.

Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşması

John Kerry, Suriye meselesinin müzakere masasında çözülememesinin ülkenin tamamen yıkımıyla sonuçlanabileceğini söyledi.

Kerry, çatışmaların durdurulması anlaşmasına işaret ederek, “Burada oturup bu anlaşmanın işleyeceğini size söyleyemem. Ancak şunu biliyorum, eğer bu başarısız olursa Suriye’nin tamamen yıkıma uğrama potansiyeli bulunuyor” ifadesini kullandı.

Bakan Kerry, halihazırdaki “çatışmaların durdurulması” anlaşmasının yanı sıra BM’nin Suriye için siyasi geçişi öngören sürecinin de başarısızlıkla sonuçlanması halinde, ABD’nin, Suriye’nin parçalara bölünmesini de içeren daha agresif bir tutum takınabileceğini vurguladı. 

Kerry, “Eğer Ruslar ve İranlılar Suriye barış sürecinin gerçekleşmesi konusunda ciddi değillerse, o zaman daha çok fikir ayrılığına sebebiyet verebilecek ve meseleyi daha da alevli bir halde biçimlendirebilecek B planına geçmemiz gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Güvenli bölge

Suriye krizine çözüm bulmada güvenli bölge oluşturulma ihtimalinin ortadan kaldırılıp kaldırılmadığına yönelik bir soruya ise Kerry, “Hayır, böyle bir ihtimal ortadan kaldırılmadı ancak bu birçok karmaşıklığı da beraberinde getiriyor” yanıtı verdi.

Kerry, şöyle konuştu:

“Eğer güvenli bir bölge inşa edeceksek burası güvenli olmak zorunda. Eğer ‘bu güvenli bir alan’ diyeceksek kim bu alanı güvenli kılacak? Kim DAEŞ’in gelip saldırmasını önleyecek? Nusra Cephesi’nden kim koruyacak? Suriye ordusundan veya Rusların havadan bir şeyler atmasından kim koruyacak? Eğer Rusların, teröristlerin kendilerine güvenli alan bulduklarını sanarak buraya havadan bir şeyler bırakmasını önlemek istiyorsak hava savunma sistemi oluşturmak zorundayız, uçaklar uçurmamız, sivil hava devriyesine ve sahada insanlara sahip olmamız gerekir.”

Pentagon’un Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak bir güvenli bölge için 15 ila 30 bin askere ihtiyaç olacağını tahmin ettiğini belirten Kerry, senatörlere bu askerlerin sahaya sürülmesini onaylayıp onaylamayacaklarını sordu.

Kerry, güvenli bölgeye ilişkin yapılan tüm konuşmaların asıl sürecin nasıl olacağının dışında gerçekleştiğine vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, “çatışmaların durdurulması” anlaşması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasıyla Suriye’nin zaten güvenli bölge olması için çabaladıklarını da dile getirdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X