Nisan ayında Dünya boyutundaki ilk gezegeni keşfeden ve temmuz ayında bir sistemde üç tane daha keşfeden TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), bu hafta içerisinde de Dünya benzeri bir gezegen keşfetti.
TESS’in yaptığı bu keşifler, aynı zamanda bu Süper Dünya’nın yaşanılabilir olacağına da işaret etti. Süper Dünya, boyutları Dünya’dan büyük olan ancak Güneş Sistemi’mizdeki Neptün ya da Uranüs’ten küçük olan gezegenlere deniyor. TESS’in bulduğu Süper Dünya’ysa yaşanılabilir olmasıyla dikkat çekiyor.
DÜNYA’DAN 6 KAT BÜYÜK
GJ 357 d olarak bilinen gezegen, Dünya’nın en az altı katı büyüklüğünde ve tam boyutuyla içerisindeki maddelerin oluşumu hala bilinmiyor. GJ 357 d, aynı zamanda kendi yıldızına, üzerinde yaşanılabilir bir uzaklıkta bulunuyor. Kendi yıldızına Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığından beş kat daha yakın olan Süper Dünya, kendi yıldızı çok daha sönük olduğu için Dünya’dan daha az enerji alıyor. Tüm bunların yanı sıra GJ 357 d’nin yüzeyinin kayalıklı olması ve uygun bir atmosfere sahip olması durumunda yüzeyinde sıvı su olma ihtimali bile bulunuyor.
NASA’nın ‘gezegen avcısı’ uydusu TESS, Dünya’ya benzer potansiyel taşıyan gezegenleri tespit etmek için geçen yıl uzaya fırlatılmıştı. TESS, bu konuda kendisinden beklenenin üstüne çıkarak 21 yeni gezegenin keşfini sağlamıştı.