Yılmaz, yazısında şu ifadeleri kullandı:
Süreç hızlı işliyor… Siyasi partiler milletvekili aday listeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, bu seçimin önemli bir farkı var:
Seçmen bu kez iktidar tayininden çok tercih için oyunu kullanacak.
Gerçi…
Sosyolojik gözlemler siyaset şeklinin değiştiğini gösteriyor. Bu da ideoloji, siyasi görüş ya da parti aidiyeti yerine kişilere yönelimi öne çıkarıyor.
Buna karşın…
14 Mayıs seçiminin tercih seçimi olması yalnızca liderlerin performansı ile sınırlı değil. Seçmen, cumhurbaşkanı için farklı kriterle tercih yaparken, milletvekili genel seçimi için de partilerin aday listelerini göz önüne alacak.
Bu da, tüm partileri daha iyi aday listeleri hazırlamaya zorluyor.
Nitekim…
Ankara’daki dostlar, bu seçim kadar aday listelerinde kargaşa yaşanan bir seçim görülmediğini söylüyorlar. Yine, siyasi partilerin Bursa listelerinde kriz olduğu haberleri geliyor.
Örneğin…
Bursa’ya kulaklarını tıkadığı ve dışarıdan aday ısrarını sürdürdüğü gözlenen AK Parti’de cumartesi günü temayülün ardından Ankara’da aday adaylarıyla mülakatlar yapıldı.
Statü gereği…
Alt Kurul’da Bursa’nın toplam milletvekili sayısının üç katı olan 60 kişilik aday adayı listesi hazırlanacak. Bu rakam Orta Kurul’da 40’a, Üst Kurul’da 20’ye inecek. Son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.
Onun için, parti içi güç dengeleri kapsamında listeye müdahale haberleri arttı.
CHP’de ise…
Listenin dengesiyle ilgili kriz söz konusu, Mevcut milletvekilleri, örgüt temsilcileri, iş dünyası ve kamu hizmetinden gelenlerin listenin nerelerinde ve hangi oranlarda yer bulabilecekleri tartışması da krize dönüşme eğiliminde.
Eğer…
Önseçimin sonucuna uyarsa, işi en kolay parti İYİ Parti olacak. Yine de, Genel Başkan kontenjanlarının kimlerin önünü kapatacağı merak ediliyor.
Görünen o ki,…
Bu seçimin aday listeleri partilerde kriz çıkarabilir.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…