Bakan Tüfenkci, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının (BTSO) Organize Sanayi Bölgesindeki hizmet binasındaki istişare toplantısında yaptığı konuşmada, “Son teknolojileri kullanarak, gerekli denetimleri de yapıp, ihracat ve ithalatta iş ve işlem sürelerini kısaltmak istiyoruz. Belgeleri azaltmak, maliyetleri düşürmek istiyoruz. Tabi 2015’te Bakanlığımızın ilgili birimleri, hangi belgeleri ayrıştırabiliriz, hangi işlemlerin maliyeti ne diye bir çalışma yapmışlar. Baktığımda gümrükleme maliyetleri daha az ama, liman ve taşıma hizmetlerinin maliyetleri daha fazla” şeklinde konuştu.
Tüfenkci şunları dile getirdi:
“Bakanlığımızın şöyle talihsiz bir tarafı var, biz bir çok bakanlıkla partner çalışıyoruz. Sadece bizim düzenleme yapmamız yetmiyor, Ulaştırma Bakanlığının da, Ekonomi Bakanlığının ya da Tarım Gıda ve Haynancılık Bakanlığının da yapması lazım. Gidip onların da gönlünü etmek bize düşüyor. Bu dönem şöyle bir şansımız var, bütün bakanlarımız çok pozitif ve iş dünyasının önünü açma noktasında hepsi istekli ve heyecanlı. Bu da bize umut veriyor. Biz yeniden bir başarı hikayesi yazmak istiyorsak, ben sizlerle yapacağımızı düşünüyorum. Sizlerin önünü açtığımız sürece en azından ‘gölge etmesek de dua etsek’ sizin için hem ihracat yaptığınız ülkelerde hem yeni pazarlarda hem de içeride vereceğimiz teşviklerle, pazarlara yönelik inovasyonu artırıcı farklı üretim modelleriyle önünüzü açmamız lazım.”
Gümrük Müşavirleri ile ilgili düzenleme
Toplantıda iş adamlarının sorularını da yanıtlayan Tüfenkci, “Gümrük müşaviri sayısının yetersizliği” ile ilgili bir soruya cevaben, “Konu derin ben size kısaca açıklayacağım, gümrük müşavirleriyle ilgili bir düzenleme yapacağız. Hatta sizin odalaşmanızı, bir kimliğe kavuşmanızı istiyoruz. Sizin ve sektörün sorunlarını biliyoruz. Sektör burada, onlar da diyorlar ki, ‘Bakanım siz aradan çekilin de biz gümrük müşavirleriyle pazarlık yapalım’. Ben de ‘Konuşun anlaşın gelin biz düzenleyelim” diyorum” ifadesini kullandı.
Tüfenkci sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakanlık olarak bizim hedefimiz, bütün düzenlemelerde sektörün ön almasını istiyoruz. Planlar, programlar, teklifler oralardan gelsin, biz anayasaya, tüzüğe aykırı bir durum var mı ona bakalım. Çünkü sorunları en iyi sizler biliyorsunuz. Piyasayı ve karşılaştığınız sorunların hangi yasal düzenlemelerle aşılacağını bizlerden daha iyi biliyorsunuz. Ama bizim de uzman bürokratlarımız var, onlarla sizleri buluşturarak, daha kolay uygulanabilir ve piyasanın da kabul edeceği yeni düzenlemeleri samimi ve hızlı bir şekilde yapmak istiyoruz. Onun için ben İstanbul’da ve burada yaptığım konuşmalarda, siz de sektör temsilcilerini hızlandırın, kısa zamanda yasanızı oluşturun getirin, meclise sevk edelim. Ayrıca sizinle ilgili biliyorsunuz Danıştay iptal etti, ama biz size güvendiğimiz inandığımız için, biz risk de alarak bir anlamda yasayı uygulamadık, siz devam edin, bu arada sizlerin iptal ettiği için memurlar da devam etsin. Ama biz düzenlemeleri yapacağız. Çürükleri de biliyoruz, bir müşavirin bir yerde durup bir çok tırı alması, oraya gitmeden asgari ücretle bir arkadaşımızı göndermesi, onu da biliyoruz. Ama şimdi sayıları onlara göre düzenleyeceğiz. İnşallah iyi bir şey yapacağız.”
“Şirket kurmayı kolaylaştıracağız”
Bir iş adamının, şirketler kurup kısa sürede kapatarak dolandırıcılık yapılmasının önüne geçmek için Ticaret Kanunu ile bir düzenleme yapılıp yapılamayacağını sorması üzerine Bakan Tüfenkci şunları kaydetti:
“Biz de şirketlerle ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz. Biz şirket kurmayı kolaylaştırıyoruz. Belki biraz önce söylenenin tersi olabilir, bu kadar kolay kurulmasın denebilir ama dünyadaki yatırımcılar, ‘Türkiye’de şirket kurup tasfiye etmek çok zor, maliyetli’ diyorlar. Bunu dikkate alarak şirket kurmayı kolaylaştırıyoruz. Daha önceki düzenlemeyle 7-8 güne düşürdük, şimdi bunu 1-2 günle sınırlandıracağız inşallah. Şu anda 100 bin lira sermayeli bir şirket kurmanın maliyeti 3 bin lira civarında ama biz yapacağımız düzenlemeyle bunu bin liranın altına indireceğiz ve bu anlamda ciddi bir kolaylık sağlayacağız. Tasfiyeyi de 1,5 yıldan 3-6 ay gibi bir süreye çekeceğiz. Kendi içimizde bürokratlar diğer konuyu da tartışıyorlar.”