Johansson AA muhabirine yaptığı açıklamada, sığınmacıların İsveç’in ihtiyacı olan iş gücünü sağlayabileceğini ifade etti.
Johansson, “Sığınmacıların iş gücüne kesinlikle ihtiyacımız var. Sığınmacılar sayesinde nüfusumuz artıyor. Nüfusun artması, İsveç’in kalkınması anlamına gelir” diye konuştu.
Bakan Johansson İsveç’ten 80 bin sığınmacının çıkarılması kararını ise “Sığınmacıların da iltica koşullarımıza uyması lazım. Eğer bu koşullara uymuyorlarsa, çıkışlarını vermek zorunda kalıyoruz” diyerek izah etti.
Sığınmacıların mesleklerine göre hızlı bir şekilde iş piyasasına kazandırdıklarını belirten Johansson, “Sığınmacılar için bir cep telefonu uygulaması yaptık. Sığınmacılar bu uygulamaya girerek, mesleklerine ve uzmanlıklarına dair bilgileri bırakıyorlar. Biz de o verileri inceleyip ülkede hangi iş branşlarında eksik varsa oraya yönlendiriyoruz. Sığınmacılara hızlandırılmış İsveççe kursu da veriliyor” dedi.
Johansson, İsveç’te bugün için en çok aşçı, doktor, kasap ve hemşire ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi.
İş kazalarının önüne geçmek için de yeni önlemler aldıklarını söyleyen İsveç Çalışma Bakanı, 2014 verilerine göre ülkede iş kazalarında veya kötü iş koşullarında sağlığını yitiren 7 bin 100’ü kadın, 4 bin 700’ü erkek toplam 11 bin 800 işçi olduğunu ifade ederek, “Bütçeden yılda 100 milyon kronluk ekstra bir ödenek ayırarak, bu vakaları minimuma indirmeyi düşünüyoruz” dedi.
İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, 80 bine kadar sığınmacıyı sınır dışı etmek için yabancılar dairesi yetkilileri ile polise yetki verildiğini açıklamıştı. Ygeman, 80 bine kadar sığınmacıyı sınır dışı etmek için yabancılar dairesi yetkilileri ile polise yetki verildiğini bildirmişti.