Tonlarca ürünü depolarda bekleten Bursalı şeftali üreticileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak, uçağın düşürülmesi ile ilgili üzüntüsünü bildirmesiyle umutlandı.
Rusya’daki Ruble krizi, Ortadoğu’da yaşanan iç savaşlar, Suriye krizi, terör saldırıları ve son olarak Rusya ile ticari ilişkileri kilitleyen uçak krizi Bursa’nın marka ürünleri arasında yer alan şeftaliye de darbe vurdu. Hasat devam ederken, tonlarca ürün pazar sıkıntısı nedeniyle depolarda bekletiliyor.
Gürsu Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Dönmez, don olayları nedeniyle sezonun sıkıntılı başladığını hatırlatarak, ”Aslında meyve az, ancak İzmir ve Mersin bölgelerinde de hasat başladı. Piyasada bu nedenle bir bolluk oluştu. Ramazan ayı ile birlikte talep azalınca fiyat düştü. Zaten ihracat sıkıntısı var, Güneydoğu’da terör olayları var. Hal böyle olunca da haliyle piyasada iyi değil. Çiftçi şu anda topladığı ürünü ‘Bayramdan sonra fiyatlar biraz daha değişir mi’ diyerek ağırlıklı olarak depolarda saklıyor” dedi.
KOMŞU İLE İYİ GEÇİNMEK ŞART
Rusya ile yaşanan krizin de şeftali üreticisini zor durumda bıraktığını dile getiren Kamil Dönmez, şöyle devam etti: ”Krizin ardından Rus turist gelmediği için Antalya’ya yapılan sevkiyatlar da kesildi. Krizden önce bölgeden Rusya’ya sezonda 6 bin ton ürün gönderiliyordu. Son bir yıla baktığımızda Rusya krizi, Suriye’deki iç savaş, Güneydoğu’daki terör olayları Rusya krizinin Antalya’ya olan etkisi bizim ihracatımızı tamamen baltaladı. Son zamanlarda Rusya ile ilişkilerin düzelmesi için bir çaba gösteriliyor. İnşallah bunun sonuçları ileri ki dönemlerde çiftçiye ve ülkeye artı olarak döner. Siyasilere akıl verecek değilim ama komşularımızla iyi geçinmek durumundayız. Tek başına bir şey yapılamıyor.”
RUSYA’YA 1 KİLO ÜRÜN GİTMİYOR
Güneydoğu’da yaşanan terör olayları nedeniyle bölgeye ürün gönderememekten de yakınan Dönmez, ”Terör olayları başlamazdan önce 15 TIR ürün giden bölgeye bugün 1 TIR gidiyor. Bundan 3-4 yıl önce Rusya krizi ve bu terör olayları olmadan önce sezonda komşu ülkelere 30 bin ton civarında ürün ihraç ediyorduk. Geçen seneki rakam 3 bin ton civarında kaldı. Bu sene ise Rusya’ya 1 kilo bile şeftali ihraç edemiyoruz” diye konuştu.
HASAT DEVAM EDİYOR
Türkiye’nin en verimli ovaları arasında yer alan Bursa ovasında şeftali hasadı devam ediyor. Gürsu Kumlukalan Mahallesi’nde de gece yarısı evlerinden çıkıp sahuru tarlalarında yapan köylüler, sabahın alacakaranlığında merdivenle çıktıkları ağaçlardan kovalarla şeftali topluyorlar. Rusya krizi ve Suriye’deki iç savaş nedeniyle ihraç edilemeyip köylünün elinde kalan tonlarca şeftali iç piyasada da tüketilemeyince soğuk hava depolarında bekletiliyor.
İNŞALLAH KRİZ BİR AN ÖNCE AŞILIR
Tarlasından topladığı şeftaliyi iç piyasada tüketemediği için soğuk hava deposuna getiren şeftali üreticisi İsmail Uzun, yaşanan krizlerin ihracatı tamamen durma noktasına getirdiğini söyledi.
Bölgede üretilen şeftalinin yüzde 70’inin Rusya tarafından alındığını dile getiren Uzun, şunları kaydetti:
”Rusya, uçak krizinin ardından tek kalem mal almıyor. Bizim için sıkıntı oldu. İnşallah kriz bir an önce aşılır. İç piyasada da satış olmadığı için malları soğuk hava depolarına koymak zorunda kalıyoruz. Buralarda ürün en fazla 25 gün kalabiliyor. Sonra meyve suyu oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin’e gönderdiği mektup var. İnşallah bu mektup ilişkileri düzeltir. İhracat açılır da rahatlarız biraz.”