İşte ağzımızda oluşan kokunun giderilmesini sağlayan doğal yöntemler..
Karbonat
Karbonat el ve ağızdaki sarımsak kokusunun giderilmesinde en etkili maddelerdendir.
Sarımsak kokusunun geçmesi, sarımsak kokusundan kurtulmak için; 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tuz katın. Bu karışım ile ağzınızı gargara yaparak çalkalayın. Bu suyu yutmayın, tükürün. Bu yöntem ayrıca, boğaz enfeksiyonu, diş çürüğü ve bakterilerin neden olduğu ağız kokularının giderilmesinde de etkilidir.
Elinizdeki sarımsak kokusunu gidermek için;
1 yemek kaşığı karbonata 7-8 damla limon sıkın. Bu macun ile ellerinizi 3-4 dakika ovun ve su ile durulayın. Metal Malzemeler Mutfağımızda bol miktarda bulunan paslanmaz çelik malzemeler de elimizdeki sarımsak kokusunu şaşırtıcı bir şekilde gidermektedir. Bunun için kaşık, bıçak ve kepçe gibi malzemeleri kullanabilirsiniz. Metali elinizdeki her bölgeye 2-3 dakika sürün ve daha sonra yıkayın. Bunu 3-4 defa tekrar edin. Ayrıca kaşığı dilinizin üstünde de dikkatli bir şekilde gezdirerek dildeki sarımsak kokusundan kurtulabilirsiniz.
Limon
Sarımsak kokusundan hızlıca kurtulabileceğimiz diğer bir yöntemde limon kullanmaktır. Limon, içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde sarımsak kokusuna neden olan elimizdeki yağ tabakasının parçalanarak elimizden sarımsak kokusunun giderilmesini sağlar. Bu sayede eldeki sarımsak kokusundan kurtuluruz. Ayrıca, kokuyu üreten bileşiklerin vücutta kalmasını zorlaştıran cildin pH seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
Ağzımızdaki ve eldeki sarımsak kokusunu gidermek için limonu şöyle kullanmalıyız;
1 bardak suya bir yemek kaşığı limon suyu katın ve karıştırın. Bu karışım ile ağzınızı çalkalayın, gargara yapın ve sonra lavaboya tükürün. Elinizdeki kokuyu gidermek için kalan limonlarınızı elinize sürebilir veya suyunu avucunuza sıkıp tüm elinize yedirebilirsiniz. 3-4 dakika sonra da soğuk su ile durulayın.
Nane
Nane içerisindeki klorofil maddesi sayesinde, sarımsak kokusuna baskın çıkarak elinizin nane kokmasını sağlar. Ağzınızda sarımsak kokusu varsa taze nane çiğneyebilir, elinizde sarımsak kokusu varsa taze veya kuru nane ile elinizi ovabilirsiniz. Diğer bir yolu ise; kuru nane ile hazırlanmış nane çayını içmektir. Ayrıca taze nane yapraklarını elinizde sıkarak çıkan suyu tüm elinize krem yapar gibi sürebilirsiniz. Bu sayede elinizdeki sarımsak kokusundan da kurtulabilirsiniz.
Diş Macunu
Sarımsak kokusundan kurtulmak için insanların deneme yanılma yöntemi ile buldukları etkili bir yöntemde diş macunu kullanmaktır. Ağzınızı fırçalarken diş macununu su ile ıslatmadan, diş macunuyla dişlerinizi ve dilinizi temizleyin. En son su ile durulayın. Ellerinize bir miktar diş macunu sıkıp ovuşturarak da sarımsak kokusunun ellerinizden çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ellerinizi 2-3 dakika sonra sabunlu su ile yıkayın.
Elma
Elmanın kesilince kararmasını (oksitlenmesini) sağlayan enzimler, sarımsak kokusunun ağızdan giderilmesinde etkili ilk yöntemimizdir. Ayrıca, elmalardaki fenolik bileşikler, sarımsaktaki uçucu bileşiklerin yok olmasına ve bu da kokunun hızlıca ağzımızdan uzaklaşmasına yardımcı olur. Sarımsak kokusundan kurtulmak için sarımsak yedikten sonra 1 adet elmayı kabuğu ile beraber yemelisiniz. Elmayı yerken ağızda daha fazla çiğneyerek kokunun geçme etkisini arttırabilirsiniz.
Süt
Süt, sarımsak kokusunu yok etmekte etkili bir diğer yöntemdir. 1 su bardağı sütten küçük bir yudum alıp ağzınızda 30 saniye kadar çalkalayın. Sonra onu atıp bardaktaki kalan sütü için. Sütün içerdiği muhteviyat mideden gelen kokuyu engelleyecektir.
Maydanoz
Aynı nanede olduğu gibi maydanozda sarımsak kokusunun giderilmesi ve bastırılmasında etkilidir. İçindeki klorofil kokuları emer ve sizi sarımsak kokusundan kurtarır. Bunun için bir kaç dal maydanozu çiğneyin.
Diğer yöntem ise; bir cezveye 2 bardak su ve ince kıyılmış bir miktar maydanoz ekleyin. Üzerine 3-4 adet karanfil katarak bu suyu kaynatın. İçme derecesine düşünce çay olarak tüketin. Ayrıca elinize aldığınız maydanoz yapraklarını elinizde ezin ve su ile durulayın. Bu sayede elinizdeki kokudan da kurtulursunuz.
Kakule
Hindistan da yetişen bir bitki olan kakule birçok faydası dolayısı ile ülkemize de ithal ettiğimiz bir bitkidir. Aktarlardan bulabileceğiniz kakuleyi evinizde küçük bir kavanozda muhafaza ederek sarımsak kullandığınız günlerde tüketebilirsiniz.
Tüketimi; Bir bardak sütün içine bir tutam toz kakule serpiştirin ve karıştırarak için.
Diğer bir yöntem ise; bu bitkinin tohum formundan (çekilmemiş hali) 3-4 adetini ağza atıp çiğnemektir. Sadece sarımsak kokusunu değil diğer ağız kokularını da önler.
Zeytinyağı
Sarımsak kesmeden önce elinize süreceğiniz birkaç damla zeytinyağı sarımsak kokusunun cildinize temasını engeller. Sarımsak kesme işiniz bittiğinde elinizi sabunlu su ile yıkarsanız yağ ile birlikte sarımsak kokusunu da uzaklaştırmış olursunuz. Ayçiçek yağı veya Hindistan cevizi yağı da aynı vazifeyi görür.
Not; elleriniz yağlı olduğundan bıçak ile kesme işlemini daha dikkatli yapın.