Normal sarımsaktan daha faydalı olduğu söylenen siyah sarımsak, Japonya, Avustralya, Amerika ve Avrupa ülkelerinde mutfak sektöründe oldukça popüler bir yere sahip.
Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır?
Sarımsaklar başları soyulmadan, folyolara sarılarak; bunun için özel olarak üretilmiş fermentasyon cihazına konur.
60-75 derece ısıda ve ortalama % 75 nem koşullarında fermente edilir ve yaklaşık 40 günde istenilen kıvama gelir.
Siyah sarımsak; yemeklerde kullanıldığı gibi çerez olarak da tüketilebilir. Ayrıca enerji içecekleri, çikolatalar, dondurma ve kraker üretiminde fermente sarımsak katkı maddesi olarak da kullanılır.
İşte siyah sarımsağın faydaları…
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Hücreleri yeniler.
• Beyaz sarımsağa göre daha fazla antioksidan içerir.
• Kansere karşı koruyucudur.
• Damar sertliğine karşı tedavi edicidir, kalp ve damar sağlığını korur.
• Beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur.
• Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır.
• Alzheimer ve romatoid artrit, kronik hastalıklar ve dolaşım sistemi hastalıklarını önleyici ve tedavi edicidir.
• Diyabet (şeker hastalığı) semptomlarını iyileştirir.
• Enfeksiyonları önler.
• Kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır.
• Serbest radikallerin vücudumuza ve cildimize vermiş olduğu zararları önler ve ortadan kaldırır.
• Sindirim ve dolaşımı artırır.
• Tansiyonu düzenlemeye yardım eder.
• Doğal mide koruyucudur.
• Hiperlipidemi ve hiperglisemi durumlarını önlemeye yardımcıdır.
• Yaşlanmayı geciktirir.
• Antialerjiktir.
• Yorgunluğu önler.