Sanayiciler dikkat! Bu belgeye sahipseniz avantajları kaçırmayın…

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar, Yatırım Teşvik Belgesi ile sağlanan çok önemli avantajları kaleme aldı…

Sanayiciler dikkat! Bu belgeye sahipseniz avantajları kaçırmayın…

Acar, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Özellikle yeni yatırım yapmayı düşünen sanayici ve işadamlarımız için yatırım teşvik belgesi alınarak bu yatırımların gerçekleştirilmesi son derece önemli bir konudur.Yeni yatırım yanında mevcut üretimde kullanılan makine parkını yenilenmesi amacıyla yapılacak yatırımlarda da teşvik belgesi alınması son derece önemli bir  konudur.Özellikle çok önemli bir sanayi kenti olan Bursa ilimizde yaptığımız saha araştırmalarında çok sayıda firmanın önemli yatırımlar için teşvik belgesi alınmadığını ,teşvik belgesi alınmasına rağmen belgede yer alan teşvik unsurlarından yeterince yaralanılmadığı gerçeğiyle karşılaştık. Bu nedenle bu haftaki yazımızda bu konuyu değerlendirmeye çalışacağım.

Teşvik Belgesinde Genel Esaslar

• Yatırım teşvik belgesi 2012 /3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkında bakanlar kurulu kararı ile yürürlüğe girmiş sanayi ve teknoloji bakanlığına bağlı bir uygulamadır.

• Yatırım teşvik belgesi 3 ana faktör üzerinden yürütülmektedir.

Genel, Bölgesel VE Sektörel faktörler Genel Faktörler

• Sektörün çeşidine göre yatırım teşvik belgesine dahil olmayan veya sadece genel teşvik sistemine dahil olan yatırımlardır. Genel teşvik sisteminde sadece kdv ve gümrük vergisi istisnası uygulanır.

• Teşvik sisteminden faydalanabilmek için her bölgenin alt yatırım limit tutarları farklılık gösterebilir. Yatırımlar ,komple, tevsi, modernizasyon gibi çeşitlilik arzeder her bir yatırımın vergi, sgk uygulamaları farklılık arz eder

Bölgesel Faktörler

• iller arasındaki gelişmişlik farkını azaltmayı ve illerin üretim ve ihracat potansiyelini artırmayı hedefler.

• Sanayi ve teknoloji bakanlığı gelişmişlik düzeylerine göre illerimizi 6 bölgeye ayırmıştır.

• Gelişmişlik düzeyi en yüksek olduğu bölge 1. bölge  olup teşvik oranlarının en düşük olduğu bölgedir (İstanbul, Bursa, Ankara, Antalya v.b )

• Teşvik oranlarının en yüksek olduğu bölge 6. bölgedir. (Adıyaman, Ardahan, Batman Diyarbakır, Van vb. illerdir.)

Olay Gazetesi Yazarı Fatih Acar’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X