Malatya’da, safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesinde damızlık olarak kullanılan şampiyon atların tayları görücüye çıkıyor.
Akçadağ ilçesinde, 1865 yılında 27 bin dönüm arazi üzerine “Çiftlik Hattı Hümayun” ismiyle kurulan ve 1928 yılında “Sultansuyu Harası” adını alan işletmede, birbirinden değerli safkan Arap atları yetiştiriliyor.
Yarışseverlerin büyük beğeniyle takip ettiği “Özgünhan”, “Ateştopu” ve “Gobakbey” adlarını taşıyan atların damızlık olarak kullanıldığı ve 150 yılı aşkın süredir safkan Arap atlarının yetiştirildiği Sultansuyu Tarım İşletmesindeki atların tayları yoğun ilgi görüyor.
Bakıcıları tarafından özenle yetiştirilen ve 1-2 yaşına geldiklerinde “yarış tayları” ve “elit taylar” olarak iki farklı kategoride açık artırma usulüyle satılan taylar, her yıl işletmeye önemli gelir sağlıyor.
İşletmede ilk 6 ay annelerinin yanında kalan ve özel ilgiyle adeta bir bebek gibi yetiştirilen 16’sı elit 88 şampiyon adayı tay, satışa çıkacak.
İşletmede yetiştirilen 16 elit tay ise 24 Ekim’de Veliefendi Hipodromu’nda satışa çıkacak.
Bebek gibi bakılıyor
Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Ahmet Hamdi Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesinde faaliyetlerini sürdürdükleri işletmede, 440 atla yetiştiricilik yaptıklarını belirtti.
İşletmenin Türkiye’de safkan Arap atı yetiştiriciliği konusunda büyük bir öneme sahip olduğunu anlatan Yücel, “Ocak-şubat aylarında başlayan doğumlardan sonra taylarımız yaklaşık 6 ay annelerinin yanında kalır. Bu süreçten sonra taylara anne sütüne ilaveten kaba ve dane yem veriliyor. Yavrular, daha sonra annelerinin yanından ayrılıp normal bakım işlemine tabi tutuluyor. Bir anne bebeğine nasıl bakıyorsa işletmemizdeki taylara da o şekilde bakım yapılmaktadır. Annesini emmeyen taylara, gerekiyorsa biberonla süt vererek beslenmesini sağlıyoruz.” diye konuştu.