Salça kazanları devrede

Orhangazi merkezi ve mahallelerinde Ağustos ayında başlayan ve Eylül ayında da devam eden ev salçası yapımı, annelerden kalma usullerle sürdürülüyor.

Salça kazanları devrede

NEVZAT OKUMUŞ

Sokaklardaki boş alanlarda, özellikle arsalarda, olmazsa ev önlerinde imece şeklinde başlayan salça yapımında, Yenişehir yöresinden sağlanan konservelik domates tipi ile kırmızı yağlık biberler kullanılıyor. Salça yapımında kimi aileler domatesi, göçmen asıllı olanlar ise karışık veya sade biber salçasını tercih ediyor.

Yöresel tatların öne çıktığı salça yapımı uygulamalarında, bir yıllık süreci içeren ihtiyaçlar göz önüne alınıyor. ‘Neden ev salçası’ diye sorulduğunda, ‘Gözümüzle görüyoruz, gönlümüzce kaynatıyoruz Katkısı yok, lezzeti var, ucuzluğu var’ yanıtı alıyorsunuz. Yani hem cebe, hem göreneklere uygun bir kış hazırlığı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X