Uludağ, krater gölleri, şelaleler, göller ve sahilleri ile Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Bursa’nın sahip olduğu çok önemli bir değer daha gün yüzüne çıkıyor. Türkiye genelinde öne çıkan Kırklareli İğneada, Sakarya Acarlar, Sinop Sarıkum ve Kızılırmak Deltası’ndaki Samsun longozu gibi evrensel değer olarak kabul edilen jeolojik ve biyolojik çeşitliliğe sahip Karacabey Longozu’nun korunarak, doğa turizmine açılması yönündeki çalışmalara Büyükşehir Belediyesi tarafından başlandı.
Dişbudak, kızılağaç, Söğüt gibi belli türdeki ağaçlar ile göl soğanı, su menekşesi, nilüfer gibi özel bir bitki örtüsünü bünyesinde barındıran Karacabey Longozu, kara leylek, bataklık kırlangıcı, akça cılıbıt, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, gri balıkçıl, kuğu, yeşilbaş, çıkrıkçın, Macar ördeği, elmabaş patka, ak kuyruklu kartal, sakarmeke, poyrazkuşu, sumru ve pek çok ağaçkakan türü ile göç esnasında küçük karabatak ve ak pelikan gibi kuşlara da ev sahipliği yapıyor.
Sahip olduğu ekolojisi ve biyolojik çeşitliliğiyle bakir bir cennet olarak keşfedilmeyi bekleyen Kocaçay Deltası ve Longoz ormanlarının doğa turizmine açılması için ilk somut adım atıldı. 70 familyaya mensup 454 türden oluşan Türkiye’nin toplam kuş varlığının 250 kadarının fotoğraflandığı Kocaçay Deltası’ndaki longoz ormanlarının tüm güzelliği hazırlanan belgesel ile kayıt altına alındı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan belgesel çekimlerine geçen nisan ayında başlandı. 517 aynı planda toplam 460 saat çekim yapıldı. Yaklaşık 4 ay süren çekimlerinin ardından görüntülerin ayıklanması ve belgesel haline getirilmesi de 2 ay sürdü. Büyük titizlikle ve yorucu bir çalışmanın ardından hazırlanan 22 dakikalık belgesel, Karacabey longozunun keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerini gözler önüne serecek.