Gün içinde 100 tel saçın dökülmesi normal kabul edilmiştir. Bunun üzerinde olan saç dökülmelerine mutlaka bir çözüm yolu bulunmalıdır. Bu oranın üzerindeki saç dökülmelerinde, saçlı alanda seyrelme ya da açıklık meydana gelirse, bu kişilerin saç dökülmesi sorunu olduğu söylenebilir.
Bunu daha iyi belirleyebilmek için, saç çekme testi yapılabilir. Bu testte 20-30 tane saç tutularak çekilir. Bu sırada ele gelen saçların sayısı 5 tanenin üzerinde olursa, saç dökülmesinin yoğun olduğu söylenebilir. Bu durumda mutlaka gereken önlemlerin alınması, bunun sebeplerinin belirlenmesi ve tedavi uygulanması gerekir.
Saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İlhan Serdaroğlu, saçların dökülme nedenleri hakkında bilgiler verdi.
Op. Dr. İlhan Serdaroğlu, saçları çok sıkı olarak bağlamanın, örgü yapmanın, mısır örgüsü şeklinde sıkıca şekillendirmenin ve gererek arkadan bağlamanın çekmeye bağlı olarak saç foliküllerinin kalıcı harap ettiğini belirtti.
Op. Dr. İlhan Serdaroğlu konuya ilişkin “Kadın tipi saç dökülmesi veya androgenetik alopesi, kadınlarda görülen en sık saç dökülme sebebidir ve genelde tahmin edildiğinden daha yaygındır.
35-40 yaşlarında kadınların yüzde 25’inde, 40 yaş üzerinde ise yüzde 50’sinde saçlarda dökülme görülür. Saçları dökülen kadınların yüzde 20 sinde pozitif aile hikayesi yer alır. Genetik tipteki saç dökülmesinde, kadın genlerini baba ya da anne tarafından almış olabilir” ifadelerini kullandı.
Toplumda kadınlarda saç dökülmesinin nadir olduğu düşünülse de yüzde 30 kadınlarda da yaşamı boyunca en az bir kez saç tellerinde incelme gözlenmekte olduğunu belirten Op.Dr. İlhan Serdaroğlu, şöyle konuştu: “Kadınlarda bu durum yaygın olarak tüm saçlarda görüldüğünden ve erkeklerde olduğu gibi tam kellik yaratmadığından ön saç çizgisi genellikle korunur; bundan dolayı kadın tipi dökülme (incelme ve seyrelme ) nadir olarak algılanır. Bu nadir olduğu düşünülen ama kadınların 1/3 ünü etkileyen durum, kadınların istemediği ve korkulan tam kelliğin sosyal çevre tarafından kabul edilemez olması, genellikle saçtaki incelmenin ilk safhalarında dahi kadında büyük moral çöküntü oluşturabilir. Kadınlar genellikle dökülen ve incelen saçlarını örtmek, saklamak isterler; hatta hemcinsleri ile problemlerini paylaşmaz, saklarlar. Tüm bu yanlış anlayış ve davranış şekilleri, kadın tipi dökülmeleri daha zor vakalar haline getirir.”
Kadınlarda görülen saç dökülmesinin sebepleri arasında androgenetik kadın tipi saç dökülmesinin ilk sırada yer aldığını söyleyen Op. Dr. Serdaroğlu, bunun dışında sık rastlanan saç dökülme sebeplerini sıraladı:
Hipo ve hipertroidism: Saç dökülmesi tiroid disfonksiyonunun erken belirtilerinden birisi olabilir ve tedavi sonrasında saçlarda dökülme durur.
Polikistik over sendromu: Kadınların üreme çağında yaklaşık yüzde 10’unda görülebilen kalıtımsal bir yumurtalık hastalığı.
Hamileliğe bağlı hormonal değişiklikler: Hamilelik sırasında geçici olan saç kaybı, sonrasında düzelir.
Menopoza bağlı hormonal değişikliler: Menopozun başlamasıyla saç dökülmeleri görülebilir ve menopoz sendromlarını düzelten ilaç tedavileriyle dökülmeler de azalır ve yok olur. Menopoza giren kadınların yaklaşık yüzde 80’inde saçlarda incelme görülebilir.
Op.Dr. İlhan Serdaroğlu konuya ilişkin son olarak şunları söyledi: “Saç kırılmaları, saçlarda incelme ya da dökülme olarak yanlış anlaşılabilir. Kırılmanın sebepleri, saç düzleştiricileri, saç yumuşatıcıları, sık saç boyanması ve kalıcı fönler olabilir. Ayrıca saçları çok sıkı olarak bağlamak, örgü yapmak, mısır örgüsü şeklinde sıkıca şekillendirmek ve gererek arkadan bağlamak da çekmeye bağlı olarak saç foliküllerini kalıcı harap eder ve saç kaybına neden olur. Bu tür saçın üzerinde stres yaratarak zarar veren saç modellerinden kaçınmak gerekli.