Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Açık Semalar Antlaşmasına (ASA) taraf olan ülkelerin bu kapsamda talep ettiği uçuşların gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebildiğini hatırlatarak, “Rusya’nın 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde ASA çerçevesinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir” dedi.
Bilgiç, ASA çerçevesinde Rusya’nın Türkiye’de gerçekleştiremediği gözlem uçuşu hakkındaki bir soruya cevabında, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında bir güven ve güvenlik arttırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992 yılında imzaya açılan ASA’ya Türkiye ile birlikte 34 ülkenin taraf olduğunu belirtti.
Antlaşma çerçevesinde taraf devletlerin belirlenen kotalar çerçevesinde birbirlerinin toprakları üzerinde rutin gözlem uçuşları gerçekleştirdiklerini vurgulayan Bilgiç, şunları kaydetti:
“Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu’nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir.
Esasen Rusya Federasyonu’nun kendi toprakları üzerindeki gözlem uçuşlarına çeşitli sınırlamalar getirdiği tüm ASA taraf devletlerince bilinen bir husustur. Öte yandan, Rusya Federasyonu, 2015 Aralık ayında ülkemizde yaptığı gözlem uçuşunu, ülkemizce önerilen rota değişikliğine uygun olarak gerçekleştirmiştir.”