‘Rusya’ en çok tekstili vurdu

Rusya pazarında ‘uçak krizi’ ile zirve yapan kan kaybının en ağır faturayı Bursalı tekstilcilere çıkardığı ortaya çıktı. Şehirde kurulu UİB kanalıyla söz konusu ülkeye yapılan ihracat yılın ilk 9 ayında yüzde 90 azaldı.

‘Rusya’ en çok tekstili vurdu

AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK

Rusya’da yaşanan ruble krizi ve ardından Türkiye’nin angajman kuralları gereği Rus uçağını düşürmesiyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durma noktasına gelmesinin, Bursa’dan bu ülkeye yapılan ihracatta ağır yaralar açtığı ortaya çıktı.

Bursa’da kurulu Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, UİB kanalıyla Rusya’ya yapılan dış satım ocak-eylül döneminde yüzde 40 düşüşle 175 milyon dolar oldu. UİB bünyesindeki 5 birliğin söz konusu dönemde aracılık ettiği ihracata bakıldığında, oransal olarak en büyük kaybın tekstilde yaşandığı görüldü. Ocak-eylül döneminde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçı Birliği (OİB) kanalıyla Rusya’ya yapılan ihracat yüzde 22,5 düşüşle 151 milyon dolara gerilerken, bu alanda öne çıkan ürün grupları 114 milyon dolar ile otomotiv yan sanayi, 34 milyon dolar ile binek otomobiller ve 3 milyon dolar ile otobüs-minibüs şeklinde sıralandı.

HAZIR GİYİMDE YÜZDE 65 DÜŞÜŞ

Rusya pazarında Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) yüzde 90’a ulaşan kaybı dikkat çekti. Bu gelişmeyle sektörün dış satımı 5,6 milyon dolarla sınırlı kaldı. Aynı dönemde Rusya’ya ihracatı, Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB) yüzde 65 azalışla 1,4 milyon dolar, Uludağ Meyve Sebze Mamülleri İhracatçıları Birliği’nin (UMSMİB) yüzde 82 düşüşle 148 bin 484 dolar, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin (UYSMİB) ise yüzde 43 gerilemeyle 619 bin 493 dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında UİB üzerinden Rusya’ya ‘diğer’ sektörler tarafından 16 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

EYLÜLDE TOPARLANMA BAŞLADI

Türkiye ile Rusya arasında son dönemde başlayan yakınlaşmanın eylül ayında meyvelerini verdiği görüldü. UİB kanalıyla son konusu ülkeye geçen ay yapılan dış satım yüzde 12 arttı. Birlik yetkilileri, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesiyle karşılıklı ticaretin yeniden canlanmasının beklenildiğini ifade etti.

PETROL VE RUBLE İLE BAŞLADI

UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, konuyla ilgili değerlendirmesinde, 2014 yılında Ukrayna ile Rusya arasında çatışmaya dönüşen süreç sonucunda Batı ülkelerinin Rusya’ya, Rusya’nın da misilleme olarak Batı ülkelerine ambargo uygulamaya başlamasının yeni bir döneme girilmesine neden olduğunu hatırlattı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve rublenin hızla değer kaybetmesinin Rusya ekonomisini zora soktuğunu kaydeden Sabuncu, bunun sonucunda Rusya iç pazarının hemen hemen tüm sektörlerde daraldığını vurguladı. Sabuncu şöyle devam etti: ”Dolayısıyla Rusya’ya yönelik ihracat düşüşünün temel nedeni Rusya ekonomisinin 2014 yılından bu yana içinde bulunduğu krizdir. Kasım 2015’te yaşanan uçak krizi ise iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkilemiş sadece ihracatta değil, Rusya ile ilgili tüm ekonomik, siyasal ve sosyal alanda yeni sorunlara yol açmıştır.”

GELİŞMELERDEN BÜYÜK MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Son günlerde yaşanan gelişmelerden büyük memnuniyet duyduklarını vurgulayan Orhan Sabuncu, iki ülke arasındaki sorunların çözülme yoluna girmesini desteklediklerini dile getirdi. Sabuncu, ”Rusya ile ilişkilerimizin normalleşmesi zaman içerisinde gümrük sorunlarının çözülmesini, bu ülkeye giriş çıkışların kolaylaşmasını sağlayacak ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin tekrar eski seviyesine yükselmesine katıda bulunacaktır” diye konuştu.

EYLÜL AYINDAKİ ARTIŞ UMUT VERİCİ

Rusya’nın hemen hemen tüm sektörler için önemli bir pazar olduğunun altını çizen Orhan Sabuncu, ”Eylül ayında Rusya’ya yönelik ihracat artışı umut verici. Yılsonuna kadar Rusya’ya ihracatın bir miktar daha toparlanması beklenebilir. Burada temel belirleyici etken Rusya ekonomisinin ve buna bağlı olarak ülke iç pazarının izleyeceği seyir olacaktır. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin kısa süre içerisinde tekrar eski seviyelerine ulaşmasını da beklememeliyiz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X