AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Dursun’un 14 Temmuz’da görevini tamamlaması ve Üst Kurul’da boşalan üyelikler için TBMM tarafından üç ismin belirlenmesinin ardından, RTÜK’te başkanlık seçimi süreci başladı.
Yeni üyelerle ilk toplantısını en yaşlı üye Arif Fırtına başkanlığında 22 Temmuz’da yapan Üst Kurul’da, MHP kontenjanından seçilen Esat Çıplak, AK Parti kontenjanından seçilen İlhan Yerlikaya ve HDP kontenjanından seçilen Ersin Öngel yeterli oy alamadığı için seçim bir sonraki haftaya ertelendi.
İkinci toplantısını 29 Temmuz’da gerçekleştiren Üst Kurul’da, tekrar aday olan Yerlikaya, Çıplak ile Öngel’e yeterli oy çıkmadığı için başkan seçilemedi.
RTÜK’ün 5 Ağustos’taki üçüncü toplantısında da başkanlık için aday olan bu üç isme yeterli oy çıkmadı.
Üst Kurul, 12 Ağustos’ta dördüncü kez toplanacak.
Kurum tarihinde ilk kez başkan seçiminin dördüncü haftaya kaldığı öğrenildi.
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 36. maddesinde “Üst Kurul üyeleri, seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde toplanarak kendi aralarından bir başkan ve bir başkan vekili seçer. Başkan ve başkan vekilinin görev süreleri 2 yıldır. Başkan vekilliğine seçilen Üst Kurul üyelerinin başkan vekilliği görev süresi, başkanın görevde bulunduğu süreyle sınırlıdır. Herhangi şekilde başkan veya başkan vekilinin üyeliği sona erer veya başkan veya başkan vekilliği boşalırsa, Üst Kurul ilk toplantısında başkan veya başkan vekili için seçim yapar” ifadesi yer alıyor.
Buna göre, kanunda başkan seçimi için ne kadar toplantı yapılacağı veya seçilememesi durumunda nasıl yol izleneceğine yönelik madde bulunmadığından, RTÜK Başkanı seçilinceye kadar toplantıların süreceği tahmin ediliyor. RTÜK Başkanı seçilebilmek için 9 üyeden 5’inin oyunu almak gerekiyor.