Gribe yakalanmamak için alabileceğimiz önlemler ve tedavi yolları gazete sayfalarında, televizyon ve internette sıklıkla ele alınıyor.
Ancak bu önlem ya da tedavilerden yararlanamayanlar da var. Mesela diyabet ve tansiyon hastaları.
Olay Gazetesi Sağlık Yazarı Doç. Dr. Mehmet Usta bugün yayınlanan köşesinde, diyabet ve tansiyon hastalarının griple nasıl mücadele edeceklerini anlatıyor.
Bu mevsim geçişlerinde diyabet ve tansiyon hastaları gribe dikkat!
Grip genelde mevsimsel özellik taşıyan, solunum yoluyla geçen yaygın ve bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle, kapalı ve toplu yerlerde hastalık kapmak kolaydır. Çünkü hasta olan kişinin hapşırma ve öksürme ile havaya verdiği virüsler havada 2 saat kalabilir. Bu sürede sağlıklı kişilere solunum yoluyla bulaşır.
Diyabet hastalarının birçok hastalıklara eğilimi vardır. Özelikle mevsimsel hastalıklar bunların başında gelir. Bu nedenle daha dikkatli davranmalı önlem için kan şekerine dikkat etmeli ve bol miktarda su tüketmeliler. Vücut direncini artıran ve besin değeri yüksek olan gıdalar alınmalı. Çok kapalı ve kalabalık ortamlar ile enfeksiyon bulunan kişilerden uzak durmalılar. Aksi takdirde diyabetli bir kişi enfeksiyon aldıktan sonra hem şeker seyrini olumsuz etkiler hem de enfeksiyonun süresi uzun olur. İyileşme süreci de uzar. Bu sürede sık sık kan şekerini kontrol etmeli, eğer yüksek seyrediyorsa doktora başvurmalıdırlar.Yüksek seyir eden şeker, başta grip olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkarır.
Gribe yakalanan diyabetli bir hasta gribal ilaç kullanıldığında diyabeti olumsuz şekilde etki yapabilir. Kişide diyabet ile beraber hipertansiyon da varsa kullanılan grip ilaçları yüksek olan tansiyonu daha da artırarak tehlikeli boyuta getirir.