Bilecik’in Söğüt ve İnhisar ilçelerinde yetiştirilen sera domatesinde fiyatların düşmesi, rekoltenin yüksekliğine sevinen çiftçileri endişelendiriyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, “mikro klima” özelliğine sahip Söğüt ve İnhisar’da, örtü altı tarımla yılda 3 veya 4 kez mahsul elde ediliyor. İklimin çiftçiye avantaj sağladığı ilçenin verimli topraklarında üretilen marul, yeşil soğan, roka, domates ve salatalık, başta İstanbul olmak üzere Marmara ve İç Anadolu bölgelerindeki illere pazarlanıyor.
Söğüt ve İnhisar ile çevre köylerde 904 üretici ve 3 bin 85 dönüme yakın sera bulunuyor. Yaz aylarında 200-300 işçi, domates ve salatalık işinde çalışmak üzere Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan geliyor. Sera üreticileri, bir anlamda istihdam sağlıyor.
Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, bölgede yetişen domatesin kilogramının 20 gün önce 1-1,5 liradan satıldığını belirterek, “Bölgede üretilen domatesin kalitesi ve rekoltesi bu sezon yüksek. Çiftçimiz domatesini üretti ama maalesef çoğu dalında kalıyor. Niye? Para etmiyor. Bundan 15-20 gün önce 1-1,5 lira yapan domates şu anda 50-60 kuruşa düştü” dedi.
“Yılda 3 veya 4 kez ürün alıyoruz”
Söğüt ilçesi Yakacık Köyü Muhtarı ve seracı Hüseyin Yıldırım, toprak yapısı ve damlama sisteminden dolayı kaliteli ürünler yetiştirdiklerini anlattı.
Seralarda yaz mevsiminde domates ve salatalık, kışın da marul, yeşil soğan ve roka üreterek yılda 3 veya 4 kez ürün elde ettiklerini kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Verimli topraklarda üretilen domates, salatalık ve kabak gibi sebzeler başta İstanbul olmak üzere Marmara ve İç Anadolu bölgelerine pazarlıyoruz. Köylerimizin büyük çoğunluğunda hal binaları bulunuyor. Alıcılar buraya gelerek, yetiştirdiğimiz ürünleri alıyor. Şu anda piyasalar durgun olduğu için çiftçi mağdur durumda. Domates 50-60 kuruşa kadar düştü. Yarının ne olacağı belli değil. Türkiye genelinde domates sezonu başladığı için belki fiyatlar düştü. İnşallah çiftçimizin emekleri boşa gitmez.”
Seracılardan Kayhan Kayadipi ise kaliteli olmasına rağmen domatese müşteri bulamadıklarını ifade etti.
Üretici Baki Yıldırım da yetiştirmek için büyük emek verdikleri ürünlerin karşılığını alamadıklarını, kurdukları seraların ve fidelerin borçlarını ödeyemediklerini belirtti.