Ramazanda sahte ballara dikkat!

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, nişasta bazlı glikoz şuruplarından elde edilen balların, insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu, mutlaka bu ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi.

Ramazanda sahte ballara dikkat!

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde televizyon ve internet reklamlarının yanı sıra pazarlarda açık olarak bal satışlarının devam ettiğini belirlediklerini ifade etti.

 

Ramazanın yaklaşmasıyla reklamlar yoluyla ve pazarlarda açıktan yapılan bal satışında ciddi artış olduğunu dile getiren Elevli, “Ramazanı fırsat bilen bazı kişiler, nişasta bazlı glikoz şurubundan üretilen balların çeşitli yollarla satışını artırdı. Özellikle oruç tutacak kişiler hedef alınıyor. Sağlık ve şifa kaynağı olduğu iddia edilen bu balların, ramazanda uzun süre aç kalacak insanlara enerji ve oruçlarını tutma noktasında kolaylık sağlayacağı ileri sürülüyor. Evet, bal insan sağlığı için çok faydalı bir ürün ancak gerçek olursa.” diye konuştu.

“Bu balın maliyeti kaç lira merak ediyoruz”

 

Elevli, bazı televizyon ve internet reklamlarında, birkaç kavanoz balın toplu halde yanındaki bazı hediyelerle çok uygun fiyatlara satıldığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Üretilen balın bir maliyet fiyatı var. Tüm maliyetleri düşürsek bile şu anda reklamlar yoluyla ya da pazarlarda açıktan satışı yapılan bal fiyatlarına inilmesi mümkün değil. Bir de televizyon ve internet reklamlarına bakıldığında balların yanında çeşitli hediyeler verilmekte. Bu balın maliyeti kaç lira merak ediyoruz. Birkaç liralık maliyete sahip balın gerçek olma ihtimali de son derece düşündürücüdür.”

“İnsanlarımız bu tür ballardan uzak durmalıdır”

 

Nişasta bazlı glikoz şuruplarından elde edilen balların, insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturduğunu, mutlaka bu ürünlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Elevli, “Oruç tutanlara bırakın faydalı olmasını, sağlık açısından büyük tehlikeleri de beraberinde getirmektedir. İnsanlarımız bu tür ballardan uzak durmalıdır.” ifadesini kullandı.

​”Bal donmuşsa bilin ki gerçektir”

 

Elevli, vatandaşlardan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı, güvenilir markalı balları, gerçek anlamda arı yetiştiriciliği yapan kişilerden almalarını isteyerek, şunları kaydetti:

 

“Balın sahte olup olmadığını anlama hususu Türkiye’de yıllardır süre gelen bir tartışma konusu. Halk arasında sahte ballarla ilgili bazı yanlış inanışlar var. Donan balın sahte olduğu sanılmakta. Bal donmuşsa bilin ki gerçektir. Yine balda ‘kristalleşme ve şekerlenme olmaz’ diye bir inanış var. Bunlar da yanlıştır. Gerçek bal koyu olmalı. Akıcılığı, kokusu ve rengi de balın gerçek olup olmadığı konusunda bize fikir vermekte.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X