İftara yakın saatlerde yapılan alışverişlerde ihtiyaçtan fazla alınması günde 3 milyondan fazla ekmek ve pidenin çöpe gitmesine neden oluyor.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye’de 250 gram standart ekmek üzerinden hesaplama yapıldığında günde 90,9 milyon ekmek üretiminin gerçekleştiğini belirterek, ”Tüketime baktığımızda ise günde 86 milyon ekmek tüketiliyor. Görüleceği üzere, ekmek israfı 4,9 milyon adettir” dedi. Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası öncesinde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığını ifada eden Balcı, bu kampanya kapsamında her gün yaklaşık 1 milyon 100 bin, yılda 400 milyondan fazla ekmeğin çöpe atılmaktan kurtarıldığını vurguladı. Bu rakamların ekonomiye yansımasının da olumlu olduğuna işaret eden Balcı, ”İsraf konusunda Federasyonumuzun da hep dile getirdiği ‘sürdürülebilir kampanya’ devam edecektir. Önceliğimiz ve hedefimiz, israfı minimuma indirgeyerek, Türkiye ekonomisine artı değer yaratmaktır” diye konuştu.
İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR
Ramazan ayında günde 55-60 milyon arası ekmek üretildiğine dikkat çeken Balcı, bu üretilen ekmeklerin de 3-3,3 milyonunun çöpe gittiğini, üretim ve tüketimin diğer günlere göre azalıyormuş gibi gözükse de oran olarak israfta artışın görüldüğünü dile getirdi. Balcı, ramazanda özelikle pidenin, sıcak tüketilmek istenilmesinden dolayı iftara yakın bir saatte alınmasının tercih edildiğini belirterek, ”Bu nedenle kişi normalde ihtiyacından fazlasını alarak israfa yol açabiliyor. Fazla alınan ekmek-pidenin muhafazasını doğru bir şekilde yapılmamasından dolayı da israfın önüne geçilemiyor” dedi.
BUZDOLABINDA SAKLAYIN
Ekmeğin nasıl korunması gerektiğine ilişkin bilgiler de veren Balcı, şöyle devam etti: ”Eğer aldığınız ekmeği o gün tüketmeyecekseniz, ambalajlı ekmek tercih etmelisiniz. Ambalajsız almışsanız saklama koşullarına dikkat etmelisiniz. Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Dondurucuda çok daha uzun süre kalabilen ekmek, kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.”