Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda oruç tutanların gün içerisinde açlığın etkisiyle ihtiyaç fazlası alışverişe yönelebildiğini belirtti.
Aç karnına yapılan harcamaların değerlendirmesinin, sağlıklı yapılamadığı için tüketicilerin bütçelerini zorlayabilecek tüketime sebep olabildiğini anlatan Pamuk, ”Bu nedenle ihtiyaç listesi yaparak ev ekonomimize uygun hareket etmeliyiz. Yine bu ayda alışveriş yaparken dikkatli olunmalı ve gereksiz harcamalardan kaçınılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle iftardan sonra yapılacak alışverişler, açken yapılacak gereksiz harcamalardan uzak tutacaktır.” diye konuştu.
“Bilinçsiz beslenme, bedeninizde tahribata yol açar”
TÜSODER Gıda Komisyonu Başkanı Nurten Sırma da ramazanda oruç tutan insanların beslenme rutininin aniden ve tamamen değişeceğini, tüketicinin sağlığının birebir etkilenebileceğini vurguladı.
Bilinçsiz ani beslenmenin bazı hastalıklara yakalanma olasılığını daha erkene çektiğine işaret eden Sırma,”Bilinçli gıda tüketicisi olmak, bedenimize yapacağımız en büyük iyiliktir. Oruç tutarken bazı önlemleri almazsak bedenimiz için uzun süre açlıkla gelen keskin beslenme farklılığı, vücudumuzda tahribata yol açacaktır. Ramazanda gelenek haline gelen pide, hamur işleri, ağır şerbetli tatlılar, börek, kızartma türleri ve ağır et yemeklerinin tüketimi artıyor. Bu şekilde beslenme, sağlık risklerini beraberinde getirir. Oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmek için yaz ayını fırsata çevirmeli, sebze ağırlıklı zeytinyağlı yemek, hafif kahvaltılık, çorba ve salata gibi gıdaları tüketmeye yönelmeliyiz.”şeklinde konuştu.