Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, ‘Türk Gıda Kodeksi Salça ve Püre Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa sunuldu.
Söz konusu tebliğ, tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesini, hazırlanmasını, işlenmesini, muhafaza edilmesini, depolanmasını, taşınmasını ve pazarlanmasını sağlamak üzere domates salçası ve püresi ile biber salçası ve püresinin özelliklerini belirliyor.
Halihazırda yürürlükte olan tebliğ kapsamında domates ve biber salçası karıştırılarak piyasaya arz edilemiyor. Yapılan değişiklikle artık domates ve biber salçası karıştırılarak ‘karışık salça’ olarak piyasaya arz edilebilecek.
Karışık salça, herhangi biri en az yüzde 30 olacak şekilde domates ve biber salçasının tebliğde belirtilen oranlarda karıştırılması ve ilave tuz hariç en az yüzde 28 brikse (suda çözünen kuru madde oranı) kadar koyulaştırılması ile elde edilebilecek. Karışık salça üretiminde domates ve biber salçası 30/70, 40/60, 50/50 oranlarında karıştırılabilecek. Bu oranlar her iki salça için de uygulanabilecek.