Milliyet’in haberine göre, Emniyet, davanın nakledilmesi talebi üzerine yazdığı cevapta gerekçelerini 12 maddede sıralayarak, “Genel seçim döneminde dava çeşitli legal ve illegal gruplar tarafından propaganda malzemesi yapılabilecek, bölge halkı bu konularda çabuk provoke edilebilecektir” dedi.
Niğde Ulukışla’da 20 Mart 2014’te 1 polis memuru ve 1 astsubay ile bir kamyon şoförünü öldüren IŞİD militanları Benjamin Xu, Çendrim Ramadani ile Muhammed Zakiri’nin yargılanacağı dava ikinci kez ertelendi.
‘Tercüman’ ertelemesi
Aralarında 3 IŞİD militanının da bulunduğu, 4’ü tutuklu 11 kişinin yargılanacağı davanın 12 Ocak’ta görülecek ilk duruşması, şüphelilere tercüman atanması ve savunmalarının SEGBİS sistemiyle UYAP ortamında alınması kararından vazgeçilerek 9 Şubat’a ertelenmişti. Niğde Başsavcısı Ahmet Tekne’nin duruşmanın görüleceği salonun teknik ve fiziki açıdan yetersiz kalacağını bildirmesi üzerine, Niğde İl Emniyet Müdürlüğü’ne güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmayacağını soruldu.
Niğde İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt tarafından Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen cevapta, 12 madde öne sürülerek, davanın Niğde’de görülmesi durumunda şüphelilerin ve kamu güvenliğinin sağlanmasında ciddi zorluklar yaşanabileceği belirtildi. Dosya, savcılık tarafından Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Adalet Bakanlığı’nın dosyayı tarih ve yer konusunda karar vermesi için Yargıtay’a göndereceği ve bu sürecin en az 6 ay süreceği tahmin ediliyor.
‘Seçim öncesi provokasyon olur’
Emniyetin mahkeme başkanlığına gönderdiği cevapta yer alan 12 maddeden bazıları şöyle:
– Orta Anadolu’da bulunan, her siyasi görüşten insanların milli duygularını yoğun olarak yaşadığı ve daha önceki terör olaylarında şehit ve gazi sayısının yüksek olduğu ilimizde davanın Niğde’de yapılacağı bilinmekte ve yoğun ilgi görmektedir.
– Halen Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi cezaevi’nde tutuklu bulunan sanıkların halk arasında takas yolu ile IŞİD terör örgütüne teslim edildiği/edileceği yönünde dedikodular yapılmakta, bu da halkın davaya olan ilgisini artırmaktadır.
– Şüphelilerin ve taraftarı olduğu değerlendirilen IŞİD terör örgütünün Türk halkını Müslüman olarak görmediği ve Türk devletine savaş açtığı terör örgütünün ilimizde meydana gelen bu olaydan intikam alacağı şeklinde tehditte bulunduğu, bunun da tepkiye sebep olduğu değerlendirilmektedir.
– Davanın gerek ulusal gerekse uluslararası basında takip edileceği, Reyhanlı’da meydana gelen patlama olayının bu olay ile irtibatlı olduğunun iddia edilmesinden dolayı olaydan mağdur olanlar ve yakınları ile birlikte davaya çok sayıda insanın katılabileceği değerlendirilmektedir.
– Adliye binası eski ve kapasite yönünden yetersiz olup, tutukluların giriş yapacağı özel bir girişi olmadığından olası bir eylemde şüphelilerin adliye binasından tahliyesi konusunda güvenlik zaafiyeti yaşanabilecektir.
– Davanın ilimizde görülmesi durumunda güvenliği sağlamak için takviye kuvvete ihtiyaç olacaktır. Ancak seçim dönemi nedeniyle her ilin kendi kuvvetleri ile güvenlik tedbirlerini alması istenildiğinden, zorluk yaşanacaktır.