GÜRHAN ADANA
Çeşitli nedenler nedeniyle üründeki üretim fazlalığı ya da azlığının fiyatları doğrudan etkilediğini anlatan Köse, üretimin devlet eliyle planlanması, tarım altyapısının tüm ayrıntılarına kadar düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Çeltikçi Mahallesi’nde bir çiftçinin satamadığı ikinci el karpuzların bulunduğu tarlada açıklama yapan Köse, çiftçinin ya tutarsa diye ekip biçtiğini savundu. Köse, “Çoğunlukla tutmuyor ve burada görüldüğü gibi 30 dönüm alanda yaklaşık 25 bin tane karpuz çürümeye bırakılmış” diye konuştu.
OVA BÜTÜN OLARAK ELE ALINMASI GEREKLİ
Tarımsal faaliyetlerin her aşamasının planlanması gerektiğine işaret eden Köse, bu aşamada ovanın bir bütün olarak ele alınmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Çiftçiye yol gösterecek geniş kapsamlı organizasyonu ile sorunlara köklü çözüm bulabileceğinin altını çizen Köse, “Konunun uzmanı teknik elemanlarla tohumdan gübre seçimine, zirai mücadeleden pazar bulunmasına değin her aşamada çiftçi yönlendirilmelidir. Tarım, sadece ürünün yetiştirilip satılmasından ibaret görülemez. Çiftçinin ne gibi ürünler yetiştireceği belirlenirken, güvenilir pazarlar bulunmalıdır” dedi.
AZ YETİŞİNCE FİYATLAR ÇIKIYOR
“Kuraklık, hastalık ya da olumsuz hava koşullarından dolayı ürün az yetiştiriliyor ve satış fiyatı geçen sezonlara göre yükselişe geçiyor. Bir sezon bolluk yaşanıyor ama bu kez de ürünün satış fiyatları dibe vuruyor.”