Pilav genellikle ana yemeklerin yanında yapılan bir yiyecek türüdür. Türk mutfağında farklı pilav türleri yapılsa da ağırlıklı olarak tercih edilen pirinç pilavıdır.
Pilavın lapa olmaması, tane tane ve lezzetli olması ise “iyi aşçı olmanın” bir kriteri olarak kabul edilir.
İşte iyi pilav yapmanın püf noktası
Pirinç pilavı yaparken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri, yemeklerde beyaz pirinç yerine kepeğinden ayrılmamış pirinç tercih etmek ve pişirirken çok az yağ kullanmaktır.
Eski yıllardan beri yapılan pirinç pilavının birçok versiyonları bulunmaktadır.
Bazı zamanlarda en iyi yemek ustası bile olsa, dikkatinden kaçırdığı en küçük hata pilavın lapa ve lezzetsiz olmasına neden olabilir. Tabi pilavın makbul olanı ne çok diri ne de lapa olanıdır.
Hazırlayıp yıkadığınız pirinçleri öncelikle suda bekletin.
Ardından pişireceğiniz yemeğiniz tenceredeyken içine bir adet kesme şeker ve limon ilave edin. Kesme şeker pilavınızın tane tane olmasını, limon ise beyazlığını sağlayacaktır.
Bu arada, yağsız pişirildiği takdirde çok kavrulması gereken beyaz pirinç pişirilirken de içeriğine katılan sıvıların ölçülü olması gerekmektedir.
Sıvı olarak kaynamış tavuk suyu veya et suyu kullanırsanız pilavınız daha lezzetli olacaktır. Ancak tavuk suyu kullanırken pilavınıza ekleyeceğiniz tuz miktarına dikkat edin. Tavuk suyu tuzlu ise atacağınız tuz miktarı önem taşır.
Lezzetli pilav yapmakla ilgili birkaç ipucu;
Sıcak su pirinci sertleştirmez.
Limon ve şeker pirincin rengini korumasını ve pirincin tane tane olmasını sağlar.
Tahta kaşık pirinci kırmaz.
Sıvı yağ, katı yağ gibi değildir, çabuk yanmaz. Tereyağ tat açısından lezzet verir.
Kağıt havlu pilavın demlenmesini sağlar.
Pilavın suyunu koyduktan sonra çok karıştırmamak lapa olmasını engeller.