Peres’ten İsrailli liderlere ‘azınlık’ uyarısı

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, eğer İsrailli liderler, Filistin ile barışa ulaşma meselesini ciddiye almazsa, savaşın sonsuza kadar sürebileceği ve Yahudilerin azınlık durumuna düşebileceği uyarısında bulundu.

Peres’ten İsrailli liderlere ‘azınlık’ uyarısı

Associated Press’e konuşan Peres, İsrail’in kendi iyiliği için iki devletli çözüm yoluna gitmesi gerektiğini vurguladı. Peres, “Eğer çoğunluğu kaybedersek, Yahudi devleti ya da demokratik bir devlet olarak kalamayız” dedi.

Peres, “Toprağın bir kısmında Yahudi bir devlete sahip olmak, Yahudi bir devlet olmadan bütün toprağa sahip olmaktan iyidir” ifadesini kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Peres, “İki devletli çözüme karşı diğer seçenek ise devam eden bir savaş. Kimse sonsuza kadar savaş sürdüremez” şeklinde konuştu.

Netanyahu’nun “iki devletli çözüm” açmazı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mart ayında yapılan seçim kampanyasında “bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini” vadetmiş ancak uluslararası toplumdan gelen tepkiler üzerine seçim sonrası söylemini yumuşatmıştı.

“Ben tek devletli bir çözüm istemiyorum. Sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm istiyorum. Ancak koşullar değişmeli” diyen Netanyahu, “Altı yıl önce Bar Ilan Üniversitesi’nde yaptığım konuşmada, silahsızlandırılmış ve İsrail’i Yahudi devleti olarak tanıyan bir Filistin devleti kurulması çağrısı yapmıştım. Politikamı değiştirmedim” ifadelerini kullanmıştı.

Filistin tarafı ise Netanyahu liderliğinde kurulan yeni hükümetin, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşim yeri inşalarına devam etmesi ise “iki devletli” çözümü zorlaştırdığını belirtiyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Kurulu Üyesi Hanan Aşravi, haziran ayında İsrail hükümetinin Doğu Kudüs’te yeni Yahudi yerleşim yerleri inşası kararı almasının ardından, “İsrail, uluslararası kanunlarla çelişen projelerini dikte ettiriyor. Bu şekilde, iki devletli çözüm formülünü de çıkmaza sokuyor” ifadesini kullanmıştı.

Filistin Başmüzakerecisi Saib Erekat da “iki devletli çözüm için” Netanyahu’nun “bunu desteklediği iddialarına değil, eylemlerine” ihtiyaç olduğunu belirtmişti.

Filistin yönetimi, İsrail’le müzakere masasına oturmak için, Yahudi yerleşim birimi inşasının durdurulması, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve 1967 sınırları içinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması şartlarını öne sürüyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, mayıs ayının sonunda Doğu Kudüs’te bin 100 yeni Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararını onaylamıştı.

Uluslararası topluma göre Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da yer alan Yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X