Patlayıcıyı gelen mesaj tetikledi! Cihazlara nasıl patlayıcı konuldu?

Lübnan’da, Hizbullah üyelerinin çağrı cihazları eş zamanlı olarak patladı. Patlayıcı yerleştirilen cihazların gönderilen bir mesajla patlatıldığı belirtiliyor. Saldırıda 12 kişi öldü, 3 bine yakın kişi yaralandı. Saldırıdan İsrail sorumlu tutuluyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleştirildi?

Patlayıcıyı gelen mesaj tetikledi! Cihazlara nasıl patlayıcı konuldu?

Dünya, İsrail’in çağrı cihazıyla Lübnan’daki Hizbullah üyelerine yaptığı saldırıyı konuşuyor.

Amerikan New York Times gazetesi, Amerikalı yetkililerden aldığı bilgilere dayanarak olayın ayrıntılarını ortaya çıkardı.
Gazetenin haberine göre çağrı cihazlarının içine yaklaşık 56 gram patlayıcı yerleştirilmişti. Cihazların içine, patlayıcıyla birlikte, uzaktan kumandayla patlatılabilmesi için alıcılar konuldu. Hizbullah üyelerine dağıtılıan çağrı cihazlarına, Hizbullah liderliğinden aynı anda mesajlar düştü. Ancak mesajlar lider kadrosundan gelmiyordu. Patlamayı bu mesajlar tetikledi.

New York Times, çağrı cihazlarının Tayvan merkezli Gold Apollo firması tarafından üretilen AR924 modeli olduğunu yazdı. Hizbullah, Tayvanlı şirketten, bazı kaynaklara göre 3 bin bazılarına göre ise 5 binden fazla çağrı cihazı şipariş etmişti. Şirket, saldırıda kullanılan modelin kendi üretimleri olmadığını açıkladı.

Tayvanlı şirketin kurucusu, Budapeşte merkezli BAC danışmanlık firmasına üretim için lisans verdiklerini söyledi. Bu modellerin, bazı ülkelere satış için verilen lisans altında Macaristan’da üretildiğini belirtti. Tayvanlı şirket, lisans verdiği Macar şirketine dava açacağını duyurdu. Tayvan Ekonomi Bakanlığı da, Tayvan’dan Lübnan’a çağrı cihazı ihracatı yapıldığına dair kayıt bulunmadığını açıkladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X