Pakistan, Afganistan’ın topraklarına talip oldu

Pakistan’ın Gilgit-Baltistan Bölgesi Başbakanı Rehman, 350 kilometre uzunluğunda ve 64 kilometre genişliğindeki toprak parçasını, Orta Asya ülkeleri ile ticaret yapmak amacıyla Afganistan’dan kiralanması için yoğun çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Pakistan, Afganistan’ın topraklarına talip oldu

Pakistan’ın kuzey batısında yer alan Gilgit-Baltistan Bölgesi Başbakanı Hafız Hifizur Rehman, 350 kilometre uzunluğunda ve 64 kilometre genişliğindeki toprak parçasının, Orta Asya ülkeleri ile ticaret amacıyla Afganistan’dan kiralanması için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Rehman, İslamabad’da AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Tacikistan ile direkt kara ticareti için Afganistan topraklarındaki “Vakhan koridoru”nu kiralamak istediklerini belirten Başbakan Rehman, bunun için görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi.

Hafız Hifizur Rehman, Tacikistan’ın da Pakistan’ın Orta Asya ülkeleri ile direkt ticaret yapabilir hale gelmesini arzu ettiğini ifade ederek, “Tacikistan Cumhurbaşkanı’nın İslamabad ziyaretinde Başbakan Navaz Şerif ile bu konu üzerinde yoğun görüşmeler yapıldı. Aynı şekilde önümüzdeki hafta Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Şerif’in görüşmesinde de bu konu gündemin üst sıralarında yer alacak” dedi.

Kabil yönetiminin bugüne kadar söz konusu koridoru kiraya vermeye yanaşmadığını, ancak transit ticarete sıcak baktığını belirten Rehman, “Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü, bizim için asıl sorun koridorun güvenliği. Ticaret yapılabilmesi için mevcut güvenliği yeterli bulmuyoruz” diye konuştu.

Vakhan koridoru, Pakistan’ı Tacikistan’dan ayıran ve Afganistan’ın kuzeyinde ince bir şerit halinde uzanan küçük bir bölge. Koridor vasıtasıyla Tacikistan ile Pakistan limanları arasında direkt ulaşımı sağlamak uzun yıllardır planlanan bir proje olarak biliniyor.

Hafız Hifizur Rehman, ayrıca Tacikistan ile elektrik enerjisi aktarımı projesi üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü de belirterek, şunları kaydetti:

“CASA-1000 projesi üzerinde çalışmalar başladı, direkler dikiliyor. Vakhan koridoru ‘enerji koridoru’ olacak ve bu koridor Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ile bağlanacak. Bu hedefle Çitral-Gigit Ekspres yolunun inşaatı devam ediyor. Tacikistan’da enerji çok ucuz, burada tarım malzemeleri ve gıda. Dolayısıyla ticaret potansiyeli büyük ve geniş. Özbekistan ve Kırgızistan’a kadar ticaret olacak.”

Kırgızistan ve Tacikistan üzerinden Pakistan’a 1300 megawatlık elektrik sağlamayı hedefleyen CASA-1000 projesi geçtiğimiz ay imzalanmıştı. Projenin 953 milyon dolara mal olması beklenirken, 2018’den önce tamamlanması da öngörülüyor.

Çin-Pakistan Ekonomik Koridoruna yönelik tehditler

Rehman, Gigit-Baltistan Bölgesi’nin, Çin’in 45 milyar dolarlık yatırımı olan Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun stratejik merkezi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Söz konusu alanı korumak için Pakistan ordusu ve polis özel komando birliklerini kullanacağız. Emniyet açısından Gigit-Baltistan’da şu anda bir sorun yok. 14 milyonluk nüfus içinde Şiiler çoğunlukta. Bölgede tüm gruplar hükümetin parçası, dolayısıyla herkes uyum içinde yaşıyor. Yine de olası mezhep çatışmalarından endişeliyiz. İstihbarat bilgilerine göre Hindistan bu bölgede istikrarsızlık yaratmak için çalışıyor.”

IŞİD tehdidi yok

Hafız Hifizur Rehman, Gilgit-Baltistan Bölgesi’nde geçmişte birkaç terör saldırısının yaşandığını kaydederek, “Şiilerin yoğun olduğu bölgeye Taliban giremedi, DAEŞ nasıl gelebilir? Ben DAEŞ tehdidi görmüyorum, çünkü halk arasında böyle bir örgüte destek bulunmuyor” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte, Diyamir bölgesindeki dağlarda Abdullah Savati önderliğinde bir Taliban grubunun bulunduğuna değinen Rehman, bu militanlara karşı operasyonların devam ettiğini de vurguladı.

THY ile iş birliği

Gilgit-Baltistan’ın turizm açısında çok önemli bir bölge olduğunu belirten Rehman, “Dünyanın karla kaplı en yüksek dağlarından çoğu burada yer alıyor. Bu yıl yaz aylarında 600 binden fazla turist bölgeyi ziyaret etti. Türkiye’den turistleri buraya çekmek için THY ile temas halindeyiz. Başbakanımız Navaz Şerif turizm alanında Türkiye’nin tecrübesinden yararlanılması gerektiği talimatını verdi. Bu kapsamda mart ayında Türkiye’ye bir ziyaret planlıyorum” ifadelerini kullandı.

Gilgit-Baltistan Bölgesi

Pakistan’ın kuzeyinde, Çin sınırında bulunan Gilgit-Baltistan Bölgesi, 72 bin 496 kilometrekareden oluşuyor. Tarihi İpek Yolu’nun geçtiği bölge, Güney, Orta ve Doğu Asya’nın birleştiği nokta olarak biliniyor.

Gilgit-Baltistan, Pakistan ve Hindistan arasındaki sorunlu Cemmu ve Keşmir’in parçası olarak öne çıkıyor. Türklerin de yaşadığı bu bölgede 7 etnik grup bulunuyor ve 8 dil konuşuluyor.

Pakistan hükümeti, 2009’daki bir yasa ile Gigit-Baltistan Bölgesi’ne “yarı özerk” statüsü vermişti. Haziran 2015’te yapılan seçimlerde 24 üyeli Meclis’te milletvekili çoğunluğunu kazanan Pakistan Müslümanlar Birliği’nin (Navaz Grubu) üyesi Hafız Hifizur Rehman, Başbakan olmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X