Özel zirve!

Sığınmacı krizinin çözümü için Türkiye ve AB’nin attığı adımlarla ilgili zirve bugün yapılacak. Zirvede, sığınmacı krizi ve AB’yle ilişkiler asıl gündem maddelerini oluşturacak.

Özel zirve!

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’un evsahipliğinde başlayacak zirvede 28 AB ülkesinden devlet ve hükümet başkanları yer alacak. Zirve’de Türkiye’yi Başbakan Ahmet Davutoğlu temsil edecek. 

Brüksel’de bugün yapılacak AB-Türkiye Zirvesi’nde sığınmacı krizinin çözümü için iki tarafın attığı adımlar ve bundan sonra yapılması gerekenler ele alınacak. 

Zirvede Türkiye’den Yunanistan’a geçişlerdeki azalma, bu konuda yapılması gerekenler, geri kabul anlaşmaları, Türkiye’den sığınmacı alınması konuları görüşülecek. Terörle mücadele, AB üyelik süreci ve vize serbestisi masada olacak. Zirvede ayrıca, Davutoğlu’nun terörle mücadele ve Türkiye’nin bu konudaki beklentilerini de gündeme getirmesi bekleniyor. 

GERİ KABUL ANLAŞMASI

AB’nin Ankara’dan diğer bir talebi de, uluslararası korumaya muhtaç olmayan, ekonomik gerekçelerle AB ülkelerine gitmek isteyen göçmenlerin ülkelerine ya da Türkiye’ye geri gönderilmesi. İkili geri kabul anlaşması çerçevesinde Yunanistan’dan bazı göçmenleri alan Türkiye, bu konuda işbirliğine hazır olduğu mesajını veriyor. Türkiye ise AB’den, sığınmacıları yasal yollardan almasını istiyor. Bu şekilde sığınmacıların hayatlarını riske atmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Ankara’nın bu isteğine dair halihazırda AB Komisyonu’nun bir tavsiye kararı da bulunuyor. 

YÜK PAYLAŞIMI

Zirvede ayrıca, Türkiye’deki sığınmacılar için ‘yük paylaşımı’ çerçevesinde harcanacak 3 milyar avronun da bir an önce projeler için tahsis edilmesi de gündemde olacak. 

Türkiye canlandırılması kararı alınan AB üyelik sürecinde de somut adımlar görmek istiyor. Vize serbestisi süreci ise devam ediyor. AB Komisyonu’nun cuma günü hazırladığı ikinci raporda, Türkiye’nin ilerleme kaydettiği belirtilerek Türk yetkilerinin gösterdiği kararlılıktan memnuniyet duyulduğu ve atılan çok sayıdaki önemli adımının not edildiği vurgulanmıştı. 

Raporda, hedeflendiği gibi Ekim 2016’da vizelerin kaldırılabilmesi için geri kabul anlaşması dahil tüm şartların yerine getirilmesi gerektiği ifade edilmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X