3 yaşından 25 yaşına kadar birçok öğrencinin her biri için kişiye özel spor ve eğitim programı uygulayan kulüpte 14 beden eğitimi öğretmeni sabah 08.30’dan akşam 17.00’ye kadar durmaksızın çalışıyor. Özlüce’de bulunan Anıl Spor Kulübü’nün ferah ve temiz salonlarında kendisi de profesyonel sporcu olan Kalender Karaarslan ile özel çocuklar, okulun yaz programı ve ailelere düşen görevler hakkında konuştuk.
∆ Sayın Kalender Karaarslan, özel çocukların eğitimi, sporla tanışmaları, hem bedensel hem de zihinsel gelişimleri ile ilgili oldukça uzun süredir nitelik hizmetler veriyorsunuz. Anıl Spor Kulübü nasıl etkinlikler yapıyor?
◊ Kurum içi ve kurum dışı etkinliklerimizden söz edebilirim. Kurum dışı etkinlikleri olarak; sosyallik anlamında alışveriş merkezi gezileri yapıyoruz. Öğrencilerimizle birlikte yaptığımız doğa gezileri harika etkiler yaratıyor. Park gezmelerimiz ve pikniklerimiz çocuklarımızı çok mutlu ediyor. Bunun yanı sıra kurum içi etkinliklerimizde ince motor ve kalın motor gelişim çalışmaları, öz bakım becerilerinin geliştirilmesi çalışmaları, sportif etkinliklerimizi (basketbol, futbol, masa tenisi, ip atlama, koşu gibi) kulübümüzün salonlarında yapıyoruz.
∆ Öğrencilerinizi özel çocuklar olarak tanımlıyorsunuz. Özel çocuk ifadesini biraz açabilir misiniz?
◊ Özel çocuklardan kastımız otizmli çocuklardır. Bize gelen öğrencilerin çoğunluğu Otizmlidir. Yaşamın ilk iki yılında ortaya çıkan bir sendrom. Bu sendromla yaşayan çocukların davranışlarını önce aileleri fark ediyor. Yolunda gitmeyen bazı şeyler oluyor. Çocuklar göz teması kurmuyorlar, parmak ucunda yürüyorlar, çırpınmalar yaşıyorlar, komut almıyorlar, iletişim kurmakta zorlanıyorlar ve bunun gibi bazı belirtiler yaşanıyor. Aile araştırıyor ve tıbbi tanılar konuyor. İlk iki yılda teşhis konulan çocuklar belli bir eğitimle yaşıtlarını yakalayabiliyorlar. İlkokula başladıklarında kaynaştırma programları uygulanıyor ve çocuklarımız hayata böylece dahil olabiliyorlar. Ya da özel alt sınıf öğrencisi oluyorlar ama küçük yaşta eğitim çok önemli.
∆ Kaç yaştan itibaren öğrenci alıyorsunuz? Anıl Spor Kulübü’nde kaç öğretmen var? Lokasyonunuz nerede?
◊ 3 yaştan itibaren otizmli öğrencileri almaya başlıyoruz. Ama bu arada 1995 doğumlu öğrencimiz de var. 14 öğretmenimizle çalışıyoruz. Her öğrenci için, kendisine özgü bir program çıkartıyoruz. Bizimle çalışan arkadaşlarımızın tamamı Beden Eğitimi Öğretmeni’dir. Öğretmenlerimizin eğitimini çok önemsiyoruz. 1 ay kadar staj dönemi geçiriyoruz. Özel çocukların aileleri sabah saat 08.30’da çocuklarımızı getiriyorlar. Akşam 17.00’de okulumuz kapanıyor. 2017 yılında kurduğumuz kulübümüz Nilüfer İlçesinin Özlüce Mahallesindedir.
∆ Yaz aylarında eğitim kurumunuz açık olacak mı ve açık olacaksa nasıl bir program uygulayacaksınız?
◊ Yaz aylarında Anıl Spor Kulübü açık olacak. Yaz tatili olduğu için programlarımızı biraz daha sıkılaştıracağız. Anlaşmalı olduğumuz Aquapark gibi tesislere öğrencilerimizi yüzmeye götürüyoruz. Bunların yanı sıra yaz boyunca doğa gezileri gerçekleştireceğiz.
∆ İnce motor ve kaba motor becerilerinin geliştirilmesi hakkında bilgi verir misiniz?
◊ İnce motor çalışmaları küçük kas hareketlerini yapabilmelerini sağlamak amacıyla yaptığımız egzersizlerdir. Sürekli tekrar yaparak gelişimi sağlarız. Kaba motor çalışmaları sayesinde öğrencilerin gelişimlerinde eksik kalan alanları tamamlıyoruz. Örneğin sıçrayamayan öğrenciye sıçramayı öğretiyoruz. Denge kuramayan çocuğun denge kurabilmesini sağlıyoruz. Bu temel çalışmaların ardından daha spesifik sporlara geçebiliyoruz. Özel çocukların arasından milli sporcular, çok başarılı ve çok zeki insanlar çıkmaktadır. Sabırla çalışmak ve disiplini elden bırakmamak çok çok önemlidir. Bizler bu konuda uzmanlaştık.
∆ Özel çocukların aileleri ile iletişiminiz nasıl? Onların da bu konuda sabırlı ve disiplinli olmaları gerekiyor mu?
◊ Aileler ile iletişim sık sık kuruluyor. Ağımızda anlık haberleşme sistemimiz var. Bugüne dek faydamız olmayan öğrencimiz olmadı. Kendi yaşıtlarını yakalayıp onlarla aynı eğitimi alan çocuklarımız o kadar çok ki…
∆ Sayın Kalender Karaarslan, bakanlıklardan ya da il müdürlüklerinden talepleriniz var mı? Bu konuda özel çaba harcayan biri olarak karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
◊ Bursa’da ve Türkiye’de tahminlerin çok üzerinde özel çocuk var ve bu çocukların mutlaka farklı ve özel eğitime ihtiyacı var. Milli Eğitim Bakanlığımızın, Sağlık Bakanlığımızın otistik ailelere desteği var ama bu destekler yetersiz kalıyor. Rehabilitasyon merkezlerinde, haftada iki saatlik eğitimin ücreti karşılanıyor. Ancak bu durum aileleri rahatlatmıyor. Bu sebeple devletimizin, bu özel çocukların ailelerine daha fazla destek olamalarını talep ediyoruz.