ASLIHAN AYDIN
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi Çınar, Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın özelleştirilmesinde kamu yararı bulunmadığını söyledi.
Çınar, dün konuyla ilgili Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bin 400 Megawatt kurulu güce sahip Ovaakça Doğalgaz Santralı, Türkiye sanayisinin kalbi sayılan Marmara Bölgesi’nin de can damarını oluşturduğunu vurguladı. 26 Kasım’da ihalesi yapılarak özelleştirilmesi planlanan Ovaakça Doğalgaz Santralı’nın kapasitesiyle Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 6’sını karşılama özelliğine sahip olduğunu kaydeden Çınar, “Bu özelleştirmede kamu yararı yoktur. Santral 15 yıllık üretiminde en fazla üretim yaparak işletme rekorunu kırmıştır. 15 yılda toplam 102 bin 489 megavat saatlik üretimiyle EÜAŞ ve Türkiye’nin gözbebeğidir” dedi.
HATLARI DENGELİYOR
Santralın gaz sıkıntısı ve bakım nedeniyle devre dışı kaldığında Türkiye’de enerji borsasındaki fiyatların artış gösterdiğine dikkat çeken Çınar, “Gerekli durumlarda diğer bölgelere de hizmet verebilmektedir” diye konuştu. Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 30’unun kamu kaynaklarından sağlandığını hatırlatan Çınar, “Bu santral, elektrik enerjisi fiyatlarının belli bir dengede tutulması için devletin elindeki bir araçtır. Bunların tamamı özelleştiğinde enerjisi piyasasındaki fiyat mekanizması tamamen özel sektörün eline geçecektir” ifadelerini kullandı.
FİYATLARI ARTIRIR
Özelleştirmenin elektrik fiyatını artıracağını savunan Çınar, “Türkiye’de elektriğin kilovat saati 27 kuruşa mal ediliyor. Haftasonları gündüz 19-20 kuruş, gece 4-9 kuruşa kadar indirebiliyor. EÜAŞ kamu kuruluşu olduğu için fiyatı düşük tutabiliyor. Üretim gücü el değiştirdiğinde özel sektörün bu fiyatlara inebilmesi mümkün değildir. Özelleştirmeler durdurulmalı” dedi.