ASLIHAN AYDIN
Sarıbal, dün santralın önünde yaptığı açıklamada, 2003 yılında özelleştirme kapsamına alınan Elektrik Üretim AŞ’ye ait Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın 1998 yılında faaliyete geçtiğini ve 1.400 Megawatt(MW) kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.
Santralın sistem güvenliği açısından önemine işaret eden Sarıbal, şöyle devam etti: ”Buranın stratejik bir görevi var, özelleştirilmemeli. Santral Bursa’nın bütün ihtiyacının yanı sıra daha fazlasını üretmektedir. Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 6’sını karşılamaktadır. Ayrıca, diğer santrallar durdurduğunda ani devreye girebilecek nitelikte. Ani devreye girme özelliği özel sektörde yoktur. 31 marttaki kesintide özel sektör bu modeli yerine getirseydi, kesinti bu kadar uzun sürmezdi.”
FATURALAR KABARACAK
Sarıbal, Ovaatça ile birlikte devlete ait diğer santralların elektrik üretiminin yüzde 30’unu elinde tuttuğuna dikkat çekerek, bu kurulu gücün özel sektöre verilmesi durumunda elektrik faturalarının kabaracağını ifade etti. Sarısal, EÜAŞ’a ait santralların günlük piyasada fiyat dengeleme işlevi gördüğünün de altını çizdi.
AĞIRLIK ÖZEL SEKTÖRE GEÇER
Elektrik borsası oluşturmak için kurulan Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) eliyle elektrik üretim fiyatlarının petrol fiyatları gibi borsada belirlenmesinin hayata geçirilmek istendiğini ileri süren Orhan Sarıbal, “Özelleştirme de bu yüzden yapılmaktadır. Fiyatlar borsada tamamen özel sektör ağırlığı ile belirlenecek. Petrolde fiyatlar nasıl günlük değişiyorsa elektrik de öyle günlük değişecektir” diye konuştu.