Otomotiv ihracatında 2,3 milyar dolar ‘parite’ ile kayboldu

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Sabuncu, “2014 ile 2015 arasındaki parite farkı, ihracat düşüyormuş algısı yarattı. Parite düşmeseydi 2,3 milyar dolar daha yukarıda bir rakam ortaya çıkardı” dedi.

Otomotiv ihracatında 2,3 milyar dolar ‘parite’ ile kayboldu

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün yılın 9 ayını, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 9’luk düşüşle 15,4 milyar dolar ihracat ile kapattığını, bu süreçte yan sanayideki düşüşün yüzde 12, ana sanayideki düşüşün de yüzde 6 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. 

Otomotiv endüstrisinin, geçen yılı 22,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını anımsatan Sabuncu, “2015 yılı için de 23 milyar dolarlık bir hedef koyduk ama biz bu hedefi koyarken, avro-dolar arasındaki parite 1,30’lar civarında dolaşıyordu ve maalesef paritenin buraya (1,10’lar) düşeceğini hiç öngörmedik. Çünkü, geçen sene kasım ayında bu hedefi koyarken, öyle bir şey yoktu. Maalesef parite düşünce, tabii ihracat rakamları dolar cinsinden olduğu için bir düşüş ortaya çıktı” diye konuştu.

“15,4 milyar dolar, 17,7 milyar dolar olurdu”

Sabuncu, sektör ihracatının yüzde 85’inin avro ile yapıldığını, ihracat rakamlarının ise dolar ile hesaplandığını hatırlatarak, zaman zaman ufak tefek parite oynamalarının hep olduğunu ancak bu kez ciddi bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Paritenin mevcut seviyesinin, “ihracat düşüyor” algısına yol açtığını ifade eden Sabuncu, “Özellikle geçen sene ile bu sene arasındaki parite farkı maalesef ihracat düşüyormuş gibi bir algı ortaya çıkarıyor. Biz bunu kendi içimizde hesapladık. Parite böyle düşmeseydi, geçen seneki gibi olsaydı ne olurdu? Şöyle olurdu, 2,3 milyar dolar daha yukarıda bir rakam çıkardı ortaya. Yani 15,4 milyar dolar, 17,7 milyar dolar olurdu. Bu da şu demek? Yüzde 4,5’lik artış olurdu” değerlendirmesinde bulundu.

“İhraç edilen araba sayısında artış var, düşme yok”

Sabuncu, parite etkisi böyle olunca başka verilere de baktıklarını belirterek, “Kilogram cinsinden ihracata bakıyoruz. Burada bir düşme yok, artış var. İhraç edilen araba sayısına bakıyoruz, ilk 8 ayda burada da yüzde 8’lik bir artış var, düşme yok. Bu tamamen, parite etkisinden kaynaklanan bir düşmedir” dedi.

“Parite kaybı yıl sonunda tahminen 3 milyar dolara gelecek”

Yılın 9 ayındaki parite kaybının 2,3 milyar doları bulduğunu, bu yüzden seneyi 21 milyar dolarlık bir ihracatla kapatmayı öngördüklerini belirten Sabuncu, şöyle devam etti:

“Bu kayıp 12 ayda tahminen 3 milyar dolara gelecek. Yani parite etkisi olmasaydı 21 artı 3 dersek, 24 milyar dolarlık bir rakama ulaşacaktık, hedefimiz de 23 milyar dolar, demek ki hedefin üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor, aşağı yukarı yüzde 4-5 hedefin üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor. Miktar ve kilo bazında baktığımızda da bunu görüyoruz. İlk üç çeyrekteki kaybımız 2,3 milyar dolar ama böyle giderse, yaptığımız hesaba göre yıl sonunda 3 milyar dolarlara gelecek.”

“2016, 2015 yılından daha iyi olacak”

Parite etkisinin yılın son çeyreğinde hafifleyeceğini, 2016 yılının şubat ayından itibaren ise iyice minimize olacağını vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:

“2016’da AB’nin tekrar büyüyeceğini düşünüyoruz, artı Türkiye’de yeni birtakım üretim artışları var, yeni birtakım devreye girecek modeller var. Onların da ihracatıyla biz 2016 yılının iyi bir yıl olacağını düşünmek istiyoruz. ‘Bu seneyi kesin geçeriz’ diye düşünüyorum, pariteyi de üzerine eklediğimiz zaman ki rakamı da geçeriz. Daha iyi olur ama biz 2016 hedefimizi daha koymadık, muhtemelen kasım ayında belirleyeceğiz onu. Şu anda şunu söyleyebilirim ki; 2016, 2015 yılından daha iyi olacak ama tabii burada iç pazarın da etkisi var etkisi var. Çünkü üretilen araçların yüzde 30 kadar kısmı iç pazarda da satılıyor, yani oradaki gelişme, değişme tabii bu rakamları, üretim rakamlarını etkileyebilir. Bizim ihracat rakamlarını da bir miktar belki etkiler ama genelde 2016 daha iyi olacak diye düşünmek istiyorum.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X