Osmanlı’nın sofrası Bursa’nın damak tadı; Abidin Usta

Osmanlı mutfağının eşsiz tatlarını günümüze taşıyan Abidin Usta Osmanlı Sofrası, Bursa’nın lezzet durakları arasında özel bir yer tutuyor. İstanbul Yolu şubesinde her gün sunulan geleneksel yemekler ve cuma günlerine özel hazırlanan ciğer sarma ile kestaneli süt helvası, misafirlerine unutulmaz bir lezzet deneyimi vadediyor.

Osmanlı’nın sofrası Bursa’nın damak tadı; Abidin Usta

Melisa Öztürer Özkan

Sizlere, geçtiğimiz ay bu köşeden ve olay.com.tr ekranlarından yayınladığımız ‘’Bursa’nın Lezzet Durakları’na Abidin Usta Osmanlı Sofrası’nın Görükle şubesini taşımıştık. Ancak, kentin osmanlı sofrası ve tencere yemeklerinde bir markası olan Abidin Usta’yı anlatmaya tek bölüm yetmedi. Bursa’da pek çok şubesi bulunan işletmenin bu kez İstanbul Yolu şubesine gittik ve bir önceki çekimde tadına bakmaya yetişemediğimiz lezzetleri tadımlama şansı bulduk.

Yalova yolu ya da İstanbul yolu olarak adlandırılan güzergahta yer alan şube, pandemi döneminde açılmıştı. 4 yıldır, iş merkezlerinin yoğun olarak yer aldığı bir bölgede konumlandığından dolayı sanayiciler ve iş insanları başta olmak üzere kentin hemen hemen her noktasından müşterilerini ağırlayan Abidin Usta menüsünde yine yok yoktu.

Abidin Usta Osmanlı Sofrası’nın her şubesinde aynı lezzetleri bulabilirsiniz. Ancak bazı günler şubelerde özel yemeklerin çıktığını da belirtelim. Örneğin  sadece Cuma günleri çıkan ciğer sarma, sarma patlıcan köfte ve  kestaneli Osmanlı helvası gibi…

Her gün 5 çeşit çorba, zeytinyağlı çeşitleri, 12 ay bulunan enginar  ve 3 çeşit pilav ve tatlıların yanı sıra; kuzu tandır, kuzu incik haşllama, vişneli kuzu, keşkekli kuzu külbastı, rumeli biftek, sezbeli erikli dana, mantarlı kaşarlı biftek, patlıcan sarma köfte, ciğer sarma İstanbul yolu şubesinde sizleri bekliyor.

İşletme koordinatörü ve Gıda Mühendisi Esra Hanım ve şefimiz ile birlitke tadım masasına götürmek üzere güzel bir tabak hazırladık. Ardından Abidin Usta Osmanlı Sofrası Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Şakir Özen ile hem sohbet ettik hem de lezzetli yemeklerin birer birer tadına baktık..

 

Kuzu incik haşlama

Malumunuz, kış aylarında olduğumuz için ilk önce şifadeposu, adeta ilaç niyetine giden kuzu haşlama inciğin tadına baktık. Hem çok lezzetliydi hem de içerisinde barındırdığı limon, et suyu, havç, maydonoz gibi sebzelerle hastalıklardan koruyucu bir etki sağlıyordu. Hem çorba hem de ana yemek ihtiyacını karşılayan kuzu haşlama inciğin suyuna, Abidin Usta’nın özel pidesini  bandırınca parmaklarımızı da yedik…

 

Ciğer sarma:

Bir yemek, ilk önce göze sonra mideye hitap etmeli.  Estetik hayatımızın her alanında ilk sırada olmalı… Kuzu gömlek yağına sarılarak yapılan ve uzun saatler pişirilen, içerisinde pirinç ile harmanlanmış kuzu ciğeri de şahane görüntüsüyle hemen ilgimizi çekti. Ciğer severlerin vazgeçemeyeceği bu yemek, pek çok lezzetin vücut bulmuş hali diyebiliriz.  Yıllardır aranan ve ciddi bir tüketici kitlesi olan ciğer sarmayı Cuma günleri tüm şubelerde bulabilirsiniz.

Sarma patlıcan köfte:

Sadece Cuma günleri çıkan bir diğer lezzet ise patlıcan sarma köfte, Patlıcan kebabı müptelası olanların tercih edebileceği bir fırın yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Köftenin patlıcana sarılıp üzerine kaşar eklemesiyle fırında pişirilen bu lezzet, patates püresi eşliğinde servis ediliyor.

Vişneli Kuzu:

Osmanlı mutfak kültürünü günümüze taşıyan Abidin Usta, Geleneksel lezzetlerin başında gelen vişneli kuzu’da oldukça iddialı. Pek çok yerde yesem de en sevdiğim vişneli kuzu Abidin Usta’nınki oldu. Çünkü vişnenin mayhoş tadını daha yoğun hissetmem buna sebebiyet verdi.

‘’Biz bir kültürü sürdürüyoruz’’

Lezzetlerimizin tadına bakarken bir yandan da hoş sohbetimizi gerçekleştirdiğimiz Şakir Bey çok önemli bir noktaya parmak bastı. Asırlardır süregelen  ‘kültürü sürdürmenin çok önemli olduğunun altını çizen Özen, konuyu şöyle açıkladı:

‘’Biz ve Bursa lokantaları, tencere yemeği kültürünü devam ettiriyoruz. Ancak hızlı tüketimle rekabet halindeyiz. Birinci amacımız para kazanmak değil. İşletmelerin bir sorumluluğu vardır. Bizim bir kültürümüz var. Eskiler bize, ‘dükkana müşterimiz geldiğinde kolay gelsin demediklerinde yemek vermediklerini anlatırdı. Önce mekanlar müşterilerini doğru iletişim ile karşılayacak ve bu diyalog devam edecek. Türk ve mutfak kültürümüzü kaybolmadan devam ettirmek bizim en büyük hedefimiz. Mekanlarımız sadece yemek yeme mekanı değil. Önemli kararların alındığı, hayırlı işlere vesile olan yemek sofralarının barındığı ve o sorumluluğun da üstlenildiği bir yer.. Aynı anda 380 kişiye hizmet edebilecek bir kapasiteye sahibiz. Nikah yemekleri fazlaca düzenleniyor. Grupları ağırlıyoruz. İstanbul’dan müşterilerimiz geliyor. Otopark sorunumuz yok. Ulaşımı rahat ve ferah bir mekan olunca tercih listesinde ilk sıralarda yer alıyorsunuz.’’

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım

Abidin Usta’dan içeri adımınızı ilk attığınızda, nezih ortamı ve huzuru hissediyorsunuz. Güler yüzlü ve güçlü iletişim gücüne sahip personeli size bu enerjiyi veriyor. Lezzetlerinin yanı sıra sunduğu kaliteli ortamıyla da kentin önde gelen işletmelerinden biri. Bu kadar tatlı konuşunca artık tatlıların tadına bakmak istedik. . Kabak tatlısı ve süt helvası  muhteşemdi. Son olarak sadece cuma günü çıkan özel kestaneli süt helvanın tadına baktık. Ben, ilk kez deneyimledim. Biraz süt helvasını andırıyor. Kestaneyi  çok yakıştırdım Cuma günleri bu lezzeti asla kaçırmayın….

 

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X