Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi ile birlikte hareket eden Osmangazi Belediyesi, geçtiğimiz yıl mamografi taraması yapılan 8 bin 444 kadından 725 kadın, üst basamağa sevk edildi. Sevk edilenler arasından 19 kadında da meme kanseri tespit edildi. 2017 yılı ilk 3 ayı verilerine göre ise 2 bin 903 kadını KETEM’e taşınırken, 71 kadın üst basamağa sevk edildi. Sevk edilen hastalar arasından 3 kadında kanser teşhis edildi.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
KETEM ile yapılan kanser taramasının bir koruyucu sağlık hizmeti olduğunun altını çizen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Amaç, hastalığı erken teşhis ederek tedavi sürecini kısaltmak, maliyeti düşürmek. Bu sayede vatandaşlarımızın yaşam süresini ve kalitesini artırmak. Özellikle kadınlarımızın, 2 yılda bir mutlaka kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum. Yıllardır yürüttüğümüz çalışma ile ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın büyük bir bölümü, kanser taramasından geçerek sağlıkları hakkında bilgi sahibi oldu” dedi.
Son yıllarda çağın hastalığı olarak kabul edilen kanserle mücadelede, toplumsal bilincin büyük önem taşıdığını ifade eden Dündar, “Önemli olan hastalığa yakalanmadan önlem almak. Erken teşhis hakikaten hayat kurtarıyor. Osmangazi Halk Sağlığı Merkezimizle birlikte yürüttüğümüz çalışma kapsamında, vatandaşlarımızın aile hekimleri ve aile sağlığı merkezlerimiz aracılığı ile haftanın 5 günü düzenli şekilde KETEM’e ücretsiz bir şekilde ulaşımında destek sağlıyoruz. 30–65 yaş arası kadınlar rahim ağzı kanseri, 46 – 69 yaş arası kadınlar meme kanseri, 50–70 arası kadın ve erkekler de kolerektal kanser taramalarını ücretsiz bir şekilde yaptırabilirler” diye konuştu.