Ramazan ayında gereksiz gıda harcamalarının yapılmaması için özellikle iftar saatine yakın alışveriş merkezlerine gidildiğinde, kredi kartlarının evde bırakılması önerildi.
Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaptığı açıklamada, çalışanların genel olarak alışverişlerini iş çıkışı eve giderken yaptığını söyledi. Akşam saatlerinde yapılan alışverişlerde tüketicilerin günün yorgunluğu ve açlık hissinin artmasıyla gereksiz harcamalar yapabildiğini dile getiren Ağaoğlu, ”Özellikle ramazan ayında uzun süren oruç saatlerinin sonlarına doğru iştah ve ihtiyaç duygusu artıyor. Bu nedenle tüketiciler, iftara kadar zaman geçirmek adına akşam saati marketlere gidiyor. Burada da gereksiz harcamalar yapılabiliyor” dedi.
MUTLAKA LİSTE YAPIN
Tüketicilere, oruçlu oldukları ramazan günlerinde yanlarına kredi kartlarını almamalarını, alışverişlerini sabah saatlerinde zindeyken, açlık hissetmeden yapmalarını öneren Ağaoğlu, bir listeyle markete gidilmesini tavsiye etti. Ağaoğlu, bazı marketler ve tüccarların, depolarındaki kuruyemiş, bakliyat, zeytin, peynir, şekerleme ve özellikle hurma fiyatlarında ramazan zammı uygulayabildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ”Diğer yandan pek çok gıda pazarlayıcısı firma, ramazan kolileri hazırlayarak bunları cazip fiyat ve tekliflerle pazara sunuyor. İçindekiler tek tek incelenmediğinden genellikle son kullanma tarihi iyice yaklaşmış konserve ve bazı gıda ürünleri kolilere yerleştirilmekte, dolayısıyla mübarek ramazan ayında insanların yardımlaşma duygusu istismar edilmektedir. ramazan kolilerinin, içindeki ürünler incelenerek alınmasını öneriyoruz.”
MENÜYÜ SABAH PLANLAYIN
Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, ramazan ayının gelmesiyle bazı fırsatçıların marketlerdeki temel gıda maddelerinin fiyatlarıyla oynama peşinde olduğunu aktardı. Bu fırsatçıların ekmeklerine yağ sürmemek ve oyuna düşmemek için tüketicilere önemli tavsiyelerde bulunduklarını vurgulayan İmrek, şunları söyledi: ”Alışverişe çıkarken yanınıza fazla para veya kredi kartınızı almayın. Oruçluyken mümkün olduğunca öğlen öncesi ya da iftar sonrası alışverişlerinizi yapın. Gereksiz yere fazla gıda alışverişi yaparak stok yoluna gitmeyin. İftara yakın saatlerde asla alışverişe çıkmayın. Tatlı alırken dikkatli olun. Bazı tatlılarda mısır şurubu kullanılıyor. Menü planlamasını iftara yakın saatler yerine sabah saatlerinde, buzdolabı ve kiler dolabınızda bulunan hazır ürünlerinizi değerlendirerek yapın.”