Oruç tutanlar için püf noktalar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, üç aylarda oruç tutanlara uyarılarda bulunarak, ‘Kan şekerinin kontrol altına alınabilmesi ve gün içerisindeki açlığın dengelenmesi için mutlaka sahura kalkılması gerekiyor’ dedi.

Oruç tutanlar için püf noktalar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, oruçlu hallerde gün içerisinde doku yıkımının gerçekleşebileceğinin ve metabolizmanın yavaşlayabileceğinin altını çizerek, bu durumun önüne geçebilmek için sahurda içerisine bir tutam tarçın atılmış bir bardak yarım yağlı süt içilmesini önerdi. 

Kuran, “Bu dönemde bağırsak sistemi bozulacağı için kuru kayısı, kuru erik ve kuru üzüm gibi kuru meyvelerden faydalanılabilir. Yumurta mutlaka olmazsa olmazıdır sahur kahvaltısının. Kolesterol problemi olanlar haftada üç gün tam, geri kalan günler beyazını tüketebilirler. Tabi ki oruç tutmak için öncelikle doktorun onayının olması gerekiyor kesinlikle” diye konuştu.

“TAHILLI EKMEKLER TÜKETİLMELİ”

Sahur kahvaltılarında tahıllı ürünlerin vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşıladığını belirten Kuran, “Sahur kahvaltısında tam tahıllı ekmekler tüketilebilir. Özellikle kabızlık problemi yaşayanlar, yoğun kepekli ekmekler tüketebilir ve bu kişinin bünyesine göre 1 dilimden 4 dilime kadar çıkarılabilir. 1 tam tahıllı simit tüketilebilir. 1 tam tahıllı simit, 3 dilim ekmek ve 5 tane zeytin yerine geçer. Kahvaltıda zeytin tüketilebilir ancak birazcık tuzlu olduğu için su ihtiyacını gün içerisinde arttırır. Yapılan sahur kahvaltısının ardından mutlaka en az iki bardak su tüketilmeli” dedi.

“İFTARI İKİ PARÇADA YAPIN”

İftarın iki parça halinde yapılmasının faydalarını anlatan Begüm Kuran, “İftara geldiğimiz zaman, oruç önden hurma ve suyla açılabilir. 3 tane hurma, 1 porsiyon taze meyve yapar. Hurma tüketilmiyorsa, yine tek başına suyla da açılabilir. İftarı iki parçada yapmakta fayda var aslına bakarsanız. Bir anda vücuda yüklenmek doğru değil. İlk etapta bir kepçe çorba, yanına tam tahıllı bir dilim ekmek ve salata. Diğer yarım saatlik aradaysa etli bir yemek, yanına pilav veya makarna esmer ürün olmak üzere ve yarım yağlı yoğurt. Yoğurdun içerisine bağırsak sistemimizin çalışması için belki probiyotik tozlardan ya da kekik, nane veya pul biber katabilirler” şeklinde konuştu.

“YEŞİL ÇAY TÜKETİN”

İftardan sonra mutlaka ara öğün yapılması gerektiğini vurgulayan Kuran, şunları kaydetti:

“Gün içerisinde süt, yoğurt ve meyve tüketiminin azlığından dolayı yatmadan 3 saat öncesine kadar bu ihtiyaçların karşılanması gerekiyor. Bir porsiyon tarçınlı yarım yağlı süt, bir porsiyon taze meyve veya kişilerin çok fazla tatlı ihtiyacı varsa, bu ara öğünün benzeri olan bir porsiyon sütlaç, üzerine birazcık ceviz kırıntıları dökülmüş, yine yeşil çayla birlikte tüketilebilir. Ramazan ve üç aylar boyunca mutlaka bitki çaylarının tüketilmesi gerekiyor o yüzden özellikle yeşil çay hipertansiyona, kansere, kan şekeri hastalıklarına, diyabete iyi gelir.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X