Orta terk eğitimle 17 büyük arasındayız

Türkiye’nin klasik metotlarla gelebileceği en iyi yere geldiğini belirten BTSO Başkanı Burkay, potansiyeli doğru kullanıp, farklı iş modelleri ve yaklaşımların topluma hâkim olmasını sağlamak gerektiğini vurguladı.

Orta terk eğitimle 17 büyük arasındayız

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Dünya üzerinde orta terk eğitim seviyesi ile 17 ekonomi içine girebilmiş başka bir ülke yok. Eğitim seviyemizi ve bilimsel araştırmalarımızı arttırırsak en büyük 10 ekonomi arasına girebiliriz” dedi.

Burkay, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ekonometri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen ‘Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin artık klasik metotlar ve klasik iş modelleriyle gelebileceği en iyi noktaya geldiğini söyledi. Türkiye’nin genç bir ülke olduğunun altını çizen Burkay, şunları kaydetti: “Yola çıktığımızda ortalama 6,5 yıl olan eğitim seviyemiz, bugünlerde 7,2’ye çıktı. Dünya üzerinde bu eğitim seviyesiyle 17 büyük ekonomi arasına girmiş başka bir ülke yok. Bu da içimizde bulunan potansiyelin ne kadar büyük olduğunu bizlere göstermektedir. Ancak bu potansiyelimizi doğru kullanmalı; farklı iş modellerinin, farklı yaklaşımların yani bizim yeni nesil yönetişim dediğimiz kavramların toplumumuzda hâkim olmasını sağlamalıyız. İnovasyon toplumsal kültür devrimini gerektiren bir kavram. Bu, sadece Ar-Ge çalışmaları ile elde edeceğimiz bir sonuç değil. ‘İnovatif’ kavramının tam olarak içerisini doldurmak istiyorsak, bu kültür devrimini gerçekleştirmeliyiz.”

FARK YARATMANIZ ŞART

Genç girişimcileri ekonomiye kazandırmak için uzun süredir çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Burkay, “Taleplerimiz yeni hükümet tarafından karşılık gördü. Hükümetimizin açıklamış olduğu reform paketlerinde ve eylem planlarında özellikle işini yeni kuracak olan siz değerli gençlerimize 50 bin liralık bir hibe kredi desteği var. Girişimci adaylarımızın önünü açacak bu uygulamayı çok önemsiyorum” dedi. Günümüzde farklılaşmadan öne çıkmanın mümkün olmayacağını anlatan Burkay, “Siz ilk önce kendinizi tanıyın. Ardından da toplumdaki ve etrafınızdaki gelişmeleri iyi okuyup ona göre bir yol çizin. Farklılaşmadığımız müddetçe hedeflediğimiz noktalarda farklı projeleri, inovasyona dayalı çalışmaları ortaya koymamız mümkün değil” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ İLE KALKINMA MODELİ BİTTİ

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Zirve’de yaptığı konuşmada, dünya genelinde gençlerin yüzde 40’ının kendi işini kurmak istediğini aktardı. Bu oranın Türkiye’de tam tersi şekilde çıktığını vurgulayan Ulcay, şöyle devam etti: “Gençlerimizin çoğu kendi işini kurmak istiyor. Ancak yine de yapılan devlet memurluğu sınavlarına yoğun bir başvuru olduğunu görüyoruz. Bu demek oluyor ki gençlerimiz kendi işini kurmakta, girişimci olmakta istekli fakat buna cesaretleri yok. Sizlerin içerisindeki bu girişimcilik ruhunu ortaya koyacak imkanların temin edilmesi gerekiyor. Genç bir nüfusa sahip olan Avrupa’daki tek ülkeyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Fakat bir taraftan da her yıl yeni yetişen 1 milyon genç nesle iş bulmamız lazım. Bunun için de bir kaynak gerekiyor. Eğer biz bunu hala devletten bekliyor isek, devlet desteği ile kalkınma modeli dünyada bitti. Bu anlamda özel sektörümüzü güçlendirecek ve girişimci sayımızı arttıracak adımları atmalıyız.”

AKIL TERİ ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin orta gelir eşiğini aşamadan ileriye gidemeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Ulcay, ”Devir artık alın terinden çok akıl terinin öne çıktığı bir devir. Bu da teknoloji üretebilecek seviyeye gelmemizi gerektiriyor. O da araştırma ve geliştirmeye bağlıdır. Bizler hedeflere inanmalıyız, eğer inanırsak başarırız” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panellerde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri katılımcılara başarı hikayelerini aktardı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X