Orman yangınını önlemek için vatandaşa düşen görevler neler?

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte başta pek çok ilden olmak üzere son olarak da Kuşadası ile Bursa’dan gelen orman yangını haberleri ciğerleri yakmaya devam ediyor. Pek çok tahribata ve kayıplara yol açan bu doğal felaketin önlenmesi için vatandaşlara büyük görevler düşüyor. Peki, bizler bireysel olarak aldığımız önlemlerle orman yangınlarının çıkmasını nasıl engelleyebiliriz? İşte maddeler halinde yapılması gerekenler…

Orman yangınını önlemek için vatandaşa düşen görevler neler?

Ormanlık alanlardaki yangın tehlikesinin en yüksek seviyeye ulaştığı yaz aylarında vatandaşların daha dikkatli ve bilinçli olmaları büyük önem taşıyor.

Orman yangınlarını minimum seviyeye indirmek için her vatandaşın asli görev olarak belirlemesi gereken bazı kurallar bulunuyor.

Siz de basit ama etkili önlemlerle orman yangınlarının önlenmesine büyük katkı sağlayabilirsiniz.

Peki orman yangınlarını önlemek için vatandaşa düşen görevler neler olmalı?

1. Ateş ve Mangal Kullanımına Dikkat Edin:
Ormanlık alanlarda ateş yakmak ve mangal yapmak büyük bir tehlike oluşturur. Piknik yaparken ateş yakmamaya özen gösterin ve ateşi tamamen söndürmeden alanı terk etmeyin.

2. Sigara İzmaritlerini Söndürüp Atın:
Sigara izmaritlerini ormanlık alanlarda gelişigüzel atmak yangınlara davetiye çıkarır. İzmaritlerinizi tamamen söndürdükten sonra uygun şekilde atın.

3. Cam ve Şişe Atıklarını Toplayın:
Cam şişeler ve kırık cam parçaları, güneş ışınlarını mercek gibi toplayarak yangın çıkarabilir. Piknik veya gezilerde cam atıkları toplamak ve uygun şekilde imha etmek büyük önem taşır.

4. Yangın Tehlikesine Karşı Uyarılara Uyun:
Orman yangını riskinin yüksek olduğu dönemlerde yetkililerin yaptığı uyarılara dikkat edin ve bu dönemlerde ormanlık alanlara girmemeye özen gösterin.

5. Acil Durum Numaralarını Kullanın:
Ormanlık bir alanda duman veya ateş gördüğünüzde vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak durumu bildirin.

6. Ormanlık Alanlara Çöp Atmayın:
Çöplerin ormanlık alanlara atılması, yangın riskini artırır. Çöp atıklarınızı yanınızda taşıyın ve uygun atık noktalarına bırakın.

7. Araç Egzozlarına Dikkat Edin:
Araçlarınızı ormanlık alanlarda park ederken egzozun kuru ot ve yapraklara temas etmemesine dikkat edin, çünkü sıcak egzoz boruları yangına sebep olabilir.

8. Ormanlık Alanlarda İhmal ve Sabotaja Karşı Duyarlı Olun:
Şüpheli durumları ve kişileri yetkililere bildirin. Yangına sebep olabilecek ihmal ve kasıtlı davranışlara karşı duyarlı olun.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X