Orhangazi’den 100 ülkeye turşu ihracatı

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde kurulu bir firma, İngiltere, Fransa, ABD, Almanya ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu 100 civarında ülkeye turşu sattı.

Orhangazi’den 100 ülkeye turşu ihracatı

Bursa’nın Orhangazi ilçesinin kırsal mahallelerinden olan Gemiç’te kurulu bir firma, ABD, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu 100 civarında ülkeye turşu ihraç ediyor.

 

Firmanın ortaklarından Mustafa Turgay Tüfekçioğlu, AA muhabirine, 1984’te kurulan fabrikalarında, 20 bini kapalı 90 bin metrekare alanda üretim yaptıklarını söyledi.

 

Firmanın aile şirketi olarak kurulduğunu anlatan Tüfekçioğlu, “1980’li yıllar Türkiye’nin ihracat hamlesinin başladığı yıllardı. Geleneksel Türk sofrasında her zaman önemli bir yeri olan turşu ve zeytin, ya büyüklerimizden öğrendiğimiz tariflerle evlerde ya da genellikle ilkel ve sağlıksız koşullarda çalışan küçük işletmelerde üretiliyordu. Bilinçli tüketicinin geleneksel lezzete sahip turşuyu, sağlıklı ve kaliteli bir şekilde tüketme ihtiyacı giderek artıyordu. Biz de firma olarak bu talebi yerine getirmek amacıyla Bursa’nın Orhangazi ilçesi yakınındaki Gedelek köyünde 2 bin metrekarelik bir alanda, aile şirketi olarak üretime başladık.” dedi.

 

Hamburger devine doğranmış salatalık

 

Türkiye’de standart, pastörize edilmiş kavanoz turşuyu 1984 yılında ürettiklerini dile getiren Tüfekçioğlu, şöyle devam etti:

“Daha sonra Alman damak tadında ilk tatlı turşu imalatını gerçekleştirdik. 1990’lı yıllarda yabancı sermaye ortağımız oldu. İç piyasaya ve dış piyasaya satışlarımız yoğunlaştı. Amerika, Avrupa başta olmak üzere Azerbaycan, Ortadoğu, Arap ülkelerine ihracata başladık. İki tür üretimimiz var. Birincisi geleneksel annelerimizin yaptığı turşuları genelde İran, Arap ülkeleri ve Yunanistan’a veriyoruz. İkincisi ise 1950’li yıllardan itibaren tatlı turşu olarak bilinen doğrudan sebzenin kavanozun içinde pastörize olduğu turşuyu üretiyoruz. 2000’li yılların başından itibaren ise dünyada bilinen bir fast food zinciri ile anlaşmamız gereği doğranmış salatalık, hamburgerlerin içine konan turşuyu birçok ülkeye veriyoruz. Onlarca ülkede şubesi bulunan bu dünya markası fast food zinciri neredeyse biz de oradayız.”

 

Firma olarak yılda 16-18 bin ton sebze aldıklarını ifade eden Tüfekçioğlu, hamburger turşusuyla beraber 100 civarında ülkeye farklı ürünler ihraç ettiklerini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X