NEVZAT OKUMUŞ
Şeftalisi ve elmasıyla öne çıkan Orhangazi’de, kivinin yanısıra nektarin de ilgi çekmeye başladı. Orhangazili üreticiler, nektarinin Orhangazi Ovası’nda aradığı ılıman iklimi bulduğunu söyledi. Alternatif ürün arayışı içinde olan üreticilerden bazılarının kiviye, bazılarının da nektarine yöneldiğini ifade ettiler.
Orhangazili üreticiler, nektarinin giderek yükselen bir değer olacağını söylediler. Şeftali ile birlikte nektarin üretimi yapanlar, piyasa koşullarını İstanbul’un belirlediğini ve Orhangazi’nin İstanbul’dan dışarıya açıldığını ifade ederek, “Şu anda piyasası 150-200 kuruş arasında olan nektarinin daha fazla kazandırması için Rusya’ya ihracatın açılması önemli. Rusya pazarının açılmasını sadece nektarin üreticileri değil, diğer meyve üreticileri de dört gözle bekliyorlar” ifadelerine yer verdiler.
AĞAÇ BAŞINA 40 KİLO
Öte yandan, Orhangazi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, meyve veren ağaç başına ortalama 40 kilo ürün alınan nektarinin ağaç sayısı giderek artıyor. Yıl sonunda kesinleşecek olan sayıya göre, halen 7 bin 500 dolayında meyve veren nektarin ağacı bulunan Orhangazi’de, 6 bine yaklaşan ve henüz meyve vermeyen ağacın olduğu belirtiliyor.
ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere nektarinin, albenisi fazla ve ilçe açısından altarnatif bir meyve olduğunu söyledi. Nektarinin ilçe iklimine uygun ve istenilen verimi sağlayabilecek bir meyve olduğu ifade eden Cevizlidere, “Nektarin meyve bahçesinin kuruluş aşamasındaki maliyeti dışında üreticilerinin yüzünü güldürebilecek bir ürün. İhracatın gerçekleşme olasılığı da var. Nektarin bu bakımdan piyasa bulabilecek, uzun saklanma ömrü ile iyi bir ürün olarak görünüyor” dedi.